nieuws

Omzet Grontmij krimpt in het eerste kwartaal

bouwbreed

Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft in het eerste kwartaal van 2015 een lagere omzet geboekt dan een jaar eerder. Het concern laat de wens om dit jaar 3 tot 5 procent te groeien varen.

Grontmij verwacht de omzetgroei pas in 2016 te halen. Want dan, is de verwachting, trekken de markten weer aan. Het bedrijf, met hoofdkantoor in De Bilt, houdt wel vast aan een Ebita-marge van 6 tot 8 procent in 2015, zegt bestuursvoorzitter Michiel Jaski. Hij noemt dit percentage de “belangrijke langetermijn strategische prioriteit” van Grontmij.

Stabiliseren

Het concern kwam in het eerste kwartaal uit op een omzet van 166,1 miljoen euro, tegenover 168,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De autonome bedrijfsinkomsten daalden met 1,7 procent, met name door tegenvallende cijfers uit Zweden en Nederland, twee van de belangrijkste markten voor het bedrijf. Grontmij is echter wel te spreken over het orderboek in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland “stabiliseerde” de orderintake aan het eind van het kwartaal. Het bedrijfsresultaat, exclusief bijzondere posten, halveerde op jaarbasis ruimschoots. Onder de streep resteert een nettowinst van 3,6 miljoen tegen een nettoverlies van 2,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Het nettoresultaat kwam onder meer boven nul uit dankzij de boekwinst bij de verkoop van het Franse Parera aan investeringsmaatschappij Ciclad. Die transactie heeft 7,8 miljoen euro opgebracht. Grontmij is van plan nog dit jaar ook zijn andere Franse activiteiten van de hand te doen.

Reageer op dit artikel