nieuws

Octrooi: ‘Doucheputjes hoeven echt niet meer te lekken’

bouwbreed

Octrooi: ‘Doucheputjes hoeven echt niet meer te lekken’

Met een geoctrooieerd, waterdicht systeem garandeert Easy Sanitary Solutions lekvrije doucheputjes en douchegoten.

Octrooi NL2010226 heeft als titel ‘Inrichting voor aansluiting op een buis, zoals een afvoer’. Het staat op naam van Easy Sanitairy Solutions (ESS), bedenker, producent en leverancier van de Easy Drain douchegoten die in steeds meer uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Sinds ongeveer twee jaar heeft het bedrijf naast goten ook doucheputjes in het assortiment. Uitvinder Jurgen Keizers: “We hebben gekeken naar de afdichting van de gemiddelde doucheput in Nederland. Die laat vaak te wensen over en er zijn dan ook erg veel lekkende doucheputjes in dit land. Om dat te ondervangen hebben wij een nieuw systeem bedacht, dat we WPS noemen: het Water Protection System. Het is eigenlijk een werkmethode om doucheputjes gegarandeerd 100%waterdicht te maken. Daar hebben we meerdere octrooien op gekregen en het octrooi waar we het nu over hebben, is het meest recente dat openbaar geworden is.”

Keizers ziet zichzelf niet alleen als een leverancier van douchegoten en -putjes, maar als leverancier van totaalystemen. “Op de bouw is bij een doucheputje niet alleen een loodgieter betrokken, maar ook een vloerlegger en tegelzetter. In de praktijk communiceren die slecht. Je moet daarom als fabrikant eigenlijk een systeem maken dat zowel een installateur als een tegelzetter makkelijk kan verwerken. Dat uitgangspunt zie je duidelijk terugkomen in het Water Protection System. In bijvoorbeeld het Aqua Brilliant doucheputje kun je goed zien hoe dat WPS werkt.” Volgens Keizers is dat putje sowieso al uniek doordat het een waterslot van 50 millimeter heeft bij een inbouwdiepte die instelbaar is tussen 112 en 75 millimeter, inclusief de dikte van de tegels.

De octrooitekst beschrijft een flexibel koppelstuk dat komt tussen het bovendeel van het doucheputje en de behuizing van het waterslot, waar het zorgt voor een waterdichte afsluiting. De precieze uitvoering kan verschillen, maar bij Aqua Brilliant gaat het om een manchet van geribbeld epdm-rubber, met een direct daar aan gevulkaniseerd waterdicht ‘tegeldoek’. Dit doek bestaat uit een vlies van polyetheen met een kern van polyurethaan. Het manchet wordt van bovenaf in de al dan niet ingekorte behuizing geduwd tot op de gewenste diepte, met het eraan bevestigde tegeldoek ter hoogte van de onderkant van de nog aan te brengen tegels. In het manchet past vervolgens de uitloop van het doucheputrooster.

Keizers: “We vertrouwen in Nederland bij een doucheputje voor de waterdichte afsluiting nog te veel op een simpel siliconenvoegje. De fabrikanten van siliconenafdichtingen zeggen dat je die kit elke drie jaar moet vervangen. Nou, ik ken maar weinig badkamers waar dat gedaan wordt. Daarom hebben we iets beters bedacht voor die afdichting en zorgt bij ons die kit langs het roostertje alleen voor een flexibele overgang naar de tegels en niet voor de waterdichtheid. We hebben op ons systeem met succes een zogeheten ETAG 022 test losgelaten en daaruit bleek dat het geheel inderdaad 100 procent waterdicht is. Doucheputjes hoeven echt niet meer te lekken.” Inmiddels is bijna 90 procent van de doucheputjes en -goten van ESS standaard of optioneel voorzien van WPS en moet dat percentage uiteindelijk uitkomen op 100.

Octrooinummer: NL2010226

Houder: Easy Sanitairy Solutions (ESS), Oldenzaal

Uitvinder: J. Keizers

Reageer op dit artikel