nieuws

Nul-op-de-meterschool slaat aan

bouwbreed Premium

Nul-op-de-meterschool slaat aan

Fore Installatie Adviseurs uit Sassenheim zegt met zijn ontwerp voor de Andreasschool in Voorhout de eerste nul-op-de-meterschool van Nederland te hebben gemaakt. Het gebouw van deze basisschool voldoet ook aan klasse B-Goed van het Frisse Scholen-concept.

De nieuwe Andreasschool staat op de locatie van de oude. De nieuwbouw telt twee bouwlagen die met elkaar 1560 vierkante meter beslaan. Daarvan gaat 1030 vierkante meter op aan de begane grond. Op het dak staat een groentenkas die de retourlucht verwarmt die uit het ventilatiesysteem van de school komt. De retourlucht passeert een warmtewisselaar die de teruggewonnen energie in de bodem opslaat. Dat gebeurt door middel van horizontale lussen. Dezelfde lussen helpen de ventilatielucht in de zomer te koelen. CO2-sensoren voorkomen dat leerlingen en personeel wegdommelen door een gebrek aan frisse lucht.

Het systeem helpt de hoeveelheid energie te verminderen die nodig is om het binnenklimaat aangenaam te maken, zegt Frank Homan van Fore Installatie Adviseurs uit Sassenheim die de installaties ontwierp. Die zijn zodanig ontworpen dat de hoeveelheid energie die het gebouw nodig heeft tot een minimum beperkt blijft. De hoeveelheid die desondanks nodig is komt uit duurzame voorzieningen. Dat zijn bijvoorbeeld twee warmtepompen die door middel van een gesloten bronsysteem de school via vloerlussen op temperatuur houden. De warmtepompen zijn aangesloten op een bron van vijftien verticale buizen die elk 150 meter diep steken.

De vloerlussen zijn in secties gelegd zodat de afzonderlijke ruimten in de koude seizoen ook afzonderlijk kunnen worden verwarmd. In het warme seizoen helpen de lussen de ruimten te koelen. De lussen zijn zo ontworpen dat ze de meeste warmte naar de koudste plekken transporteren. Dat is geen vanzelfsprekendheid, zegt Homan. Vloerlussen worden doorgaans in de vorm van een slakkenhuis gelegd zonder dat daarbij rekening wordt gehouden met het gebruik van de ruimten. De school blijft grotendeels vrij in de eventuele herindeling van de ruimten. ”Het is net zoiets als met een kantoor”, zegt Homan. “Je moet dan even opletten dat je geen wand dwars op een vloerlus zet.”

Alle verlichting is uitgevoerd in led. Mede daardoor blijft het elektraverbruik van de school relatief beperkt. Berekeningen leren dat de zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd in beginsel voldoende energie leveren om het totale stroomverbruik af te dekken. Voorspellingen op basis van metingen doen vermoeden dat de installatie in deze maand april al meer energie genereert dan er wordt verbruikt. Dat maakt het aannemelijk dat de opbrengst over een jaar genomen groter is dan het verbruik. De Andreasschool is daarmee de eerste school die voldoet aan de bepalingen van ‘nul-op-de-meter’.

Reageer op dit artikel