nieuws

Nederlandse bedrijven helpen met bouw van Brussels winkelcentrum

bouwbreed

Drie Nederlandse bedrijven geven mede vorm aan winkelcentrum Docks Bruxsel in het noorden van de Belgische hoofdstad. Braat 1844 monteert er ruim twee voetbalvelden aan glas voor; Metal Design Works produceert 2220 vierkante meter geperforeerde aluminium gevelcassettes en Colt levert 550 rookluiken voor de beglazing.

Docks Bruxsel is een van de drie winkelcentra die voor de regio Brussel op de lijst staan. Architectenbureau Art&Build uit Brussel ontwierp een complex van een kleine 61.500 vierkante meter dat in het noorden van Brussel nabij het station van Schaarbeek wordt gebouwd. Op dat oppervlak wordt onder meer zo’n 4000 vierkante meter winkelruimte gerealiseerd, 8000 vierkante meter recreatieve ruimte en 7000 vierkante meter voor zakelijke voorzieningen. Zes van de acht gebouwen komen onder een glazen dak van 11.000 vierkante meter. Het project combineert nieuwbouw met de renovatie van Brussels oudste fabrieksgebouw en twee woningen. Restwarmte uit de nabijgelegen vuilverbranding houdt het complex op temperatuur. Aannemerscombinatie T.V. BPC Brabant/Besix bouwt het complex. Docks Bruxsel gaat naar verwacht in oktober volgend jaar open. De ontwikkelaars Equilis en TPF hopen er het certificaat Breeam Excellent voor te krijgen.

Beglazing

Braat 1844, onderdeel van de Hak4t G roep uit Dedemsvaart, denkt eind augustus of begin september te kunnen beginnen met het monteren van bijna 10.000 vierkante meter beglazing volgens het Braat 1844 HI-systeem en ongeveer 800 vierkante meter geïsoleerde gootconstructies. Het project voorziet ook in ruim 430 vierkante meter beglaasde luifels. Ongeveer 6000 vierkante meter van de HI-beglazing wordt beloopbaar voor onderhoud. Het bedrijf uit Dedemsvaart verwacht voor de uitvoering ruim een jaar nodig te hebben. Het is volgens Marc Hakvoort van de Hak4t Groep tot nog toe het grootste project dat het bedrijf in België uitvoert in glas. “Eerder hebben we met ons onderdeel Hakvoort Daglicht ruim 25.000 vierkante meter lichtstraten gemaakt uit aluminium profielen en kunststof.”

De letters HI verwijzen naar het profielsysteem waarmee de beglazing wordt bevestigd. De profielen zijn gemaakt uit aluminium. “De luxe variant”, zegt Hakvoort, “waarbij extra aandacht is gegeven aan de afwerking van bijvoorbeeld de deklijsten.”

De beglazing rust op stalen kolommen waarvan de vorm wat aan een boom doet denken. Braat 1844 gebruikt Hr++ isolatieglas voor het Brusselse project. De grootste ruiten meten 3900 bij 1350 millimeter. De bezoekers zullen het wat Hakvoort betreft niet snel te warm krijgen wanneer de zon op het glas staat. De beglazing weert voor een belangrijk deel de zonnewarmte. Voor de momenten dat het toch te warm dreigt te worden gaan de ruim 550 rookluiken open die in de beglazing worden opgenomen. De luiken zijn producten van Colt uit Cuijk. Ze zijn mede bedoeld om het winkelcentrum bij brand veilig te kunnen ontruimen.

Gevel

De beglazing overkapt de wandelstraten tussen de verschillende gebouwen van Docks Bruxsel. Op ongeveer een halve millimeter ruimte na ontmoet het glas de gevels, bijvoorbeeld die van gebouw B1 van het complex. Metal Design Works uit Eindhoven verwacht in oktober of november te kunnen beginnen met de montage van de gevel voor dit gebouw. De overige gebouwen krijgen elk gevels van andere leveranciers. B1 is wat René de Nijs van het Eindhovense bedrijf betreft ‘de blikvanger’.

Besturingsprotocol

De gevel bestaat uit een geperforeerde buitengevelplaat van 3 millimeter dik aluminium. De plaat wordt naar een ontwerp van de arch itect geperforeerd. De perforatie gebeurt automatisch aan de hand van een besturingsprotocol. De machine die dat doet werkt ook automatisch de braam weg rond het geperforeerde gat. Dat vergemakkelijkt het aanbrengen van de tweelaagse witte coating volgens RAL9003 op de geveldelen. De gevel van gebouw B1 bestaat uit verschillende onderdelen. De geperforeerde plaat heeft een esthetische functie. Achter deze plaat staat een geïsoleerde gevel van Alucobond die het gebouw waterdicht maakt.

Projectgegevens

Winkelcentrum Docks Bruxsel

Opdrachtgever: Equilis/TPF

Architect: Art&Building

Aannemer: T.V. BPC Brabant/Besix

Glazen overkapping: Braat 1844

Gevel (1 gebouw): Metal Design Works

Rookluiken: Colt International Cuijk

Bouwbegin: April 2014

Opening: Oktober 2016

Reageer op dit artikel