nieuws

Mortel aangepast aan weerbericht

bouwbreed

Mortel aangepast aan weerbericht

Kijlstra Betonmortel uit Amsterdam volgt de weersverwachtingen nauwlettend. Elke dag wordt de verhouding tussen portlandcement en vliegas in de betonmortel zorgvuldig aan de weersomstandigheden aangepast. Dat garandeert de ontkistbaarheid van het beton binnen 14 uur, zonder verwarming.

“We kijken naar temperatuur, wind en regen”, aldus Frenklin den Haan van Kijlstra Betonmortel, vallend onder de holding betonmortelnederland.nl. “En we overwegen wat het beton de vorige dag heeft gedaan. Daaruit bepalen we het mengsel van morgen. De variabelen waarmee we spelen zijn het gehalte aan portlandcement en de hoeveelheid vliegas en ecogranulaat. Hoe kouder, hoe meer portlandcement. Dat levert geen kleurverschil op, wel een hogere druksterkte na 28 dagen. Maar de eindsterkte is niet van belang. Het gaat ons om een ontkistingssterkte van 16 N/mm2 binnen 14 uur.”

De aannemer wil elke ochtend om zeven uur ontkisten. Projectleider Henk Bregman van bouwbedrijf VastbouwOost uit Rijssen: “We bouwen steeds meer met prefab beton, gietbouw komt weinig voor. Bij dit project hebben we toch voor tunnelbouw gekozen. Verwarmen met gas uit een tank vormt een risico in een woonwijk, dat heeft de gemeente liever niet. Daarom passen we koude gietbouw toe. Ook uit kostenoverwegingen, want het werkt efficiënter en beter. Het is wel nodig de tunnel goed dicht te zetten.”

Dat bevestigt Den Haan. “De zeilen en kopschotten zijn heel belangrijk. Ook wordt de bekisting geïsoleerd. Anders zou het beton te snel afkoelen. We willen de warmte van de hydratatie, de chemische verharding van de betonmortel, binnen houden.”

Kijlstra Betonmortel heeft voor de duur van de bouw, zo’n 22 weken tot september, binnen een bandbreedte een vaste prijs afgesproken. De samenstelling van de betonmortel verschilt per dag, de prijs niet.

Volgens Den Haan is het resultaat van de koude gietbouw met aangepaste mortel een mooier en gladder beton, omdat het mengsel homogener en de kans op het insluiten van luchtbellen kleiner is. Het vraagt wel een betonmortelcentrale met geschoold en hooggekwalificeerd personeel.

Den Haan verwijst naar het rapport ‘Koude gietbouw versus warme gietbouw’ van studiecel C08 van Stubeco, de Studievereniging Uitvoering Betonconstructies. De conclusie luidt dat koude gietbouw een volwaardig alternatief is voor warme gietbouw.

Reageer op dit artikel