nieuws

Janssen de Jong klimt uit dal

bouwbreed

Janssen de Jong klimt uit dal

Janssen de Jong Groep zal dit jaar een periode van omzetdalingen definitief achter zich laten. De bouwer verwacht de opbrengsten met zeker 15 procent op te kunnen voeren. Dat zegt topman Hans Smits in een toelichting op de jaarcijfers, die de Brabantse bouwonderneming woensdag publiceerde.

Janssen de Jong zag vorig jaar de omzet met ruim 10 procent dalen tot 259 miljoen euro. Dat was tegen de verwachtingen in; Smits ging afgelopen augustus nog uit van een kleine omzetstijging. De daling is volgens hem vooral te wijten aan de verkoop van dochterbedrijf MAT Afbouw en het staken van enkele kleinere activiteiten. “Zonder de verkoop van MAT Afbouw zou de omzet met een klein procentje zijn gestegen.”

Janssen de Jong kampt al jaren met omzetverlies. Vier jaar geleden nog lagen de bedrijfsopbrengsten bijna 100 miljoen hoger. Met name de verkoop van de Nederlandse infra-activiteiten in 2013 aan het Duitse Strabag scheelde het bedrijf flink wat omzet, ruim 40 miljoen.

Vertrouwen groeit

Smits is ervan overtuigd dat het tij dit jaar zal keren, en de omzet zal toenemen tot ongeveer 300 miljoen euro. Voor 2017 wordt gemikt op 360 miljoen aan opbrengsten. In dat streven wordt het bedrijf geholpen door de verbeterde marktomstandigheden in Nederland, zegt hij. “Het vertrouwen in de woningmarkt groeit en de utiliteitsmarkt trekt aan.”

Bovendien ziet Smits dat de extra focus van het bedrijf op het buitenland zijn vruchten begint af te werpen. “Onze dochters die actief zijn in bedrijfshuisvesting slaan steeds meer hun vleugels uit in het buitenland.” Zo startte Hafkon zijn eerste project in Tanzania en was Remco volop actief in Afrika en het Caribisch gebied.

Groei is een van de strategische doelstellingen die Janssen de Jong Groep voor de komende jaren heeft geformuleerd. De bouwer zet daarnaast in op “samenwerking en een gezonde topfitte organisatie”, aldus Smits, die verder wil dat de bouwonderneming nog klantgerichter wordt. “Dat moet meer in het DNA van de medewerkers gaan zitten”.

Janssen de Jong Groep zag het operationele resultaat over 2014 bijna verdubbelen, tot 5,9 miljoen euro. Onder aan de streep hield de aannemer uit Son en Breugel 4,5 miljoen over, een stijging van 125 procent ten opzichte van 2013. Smits: “We hebben vorig jaar de basis gelegd voor groei. De groep is financieel gezond en de organisatie is klaar voor de toekomst.”

Lees meer in ons interview met Hans Smits en Pieter van Gulik

Reageer op dit artikel