nieuws

ING: Omzetrecord voor kleine bouwer

bouwbreed

ING: Omzetrecord voor kleine bouwer

De bouwproductie zal dit jaar groeien. Vooral bouwers met minder dan tien werknemers boeren goed, ziet het economisch bureau van ING. Volgens de onderzoekers boekten kleine bouwbedrijven in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzetrecord. Sinds het dieptepunt eind 2012 stegen de bedrijfsinkomsten met bijna 6 procent. Het grootbedrijf liet in deze periode nog een omzetdaling zien.

Hoe dat verschil te verklaren is? “Kleine bouwbedrijven werken vaker in de minder conjunctuurgevoelige onderhoudsmarkt waardoor zij minder last hebben van vraaguitval dan grote bouwers”, schrijven de economen. “Ook profiteren kleine bouwbedrijven daardoor meer van het tijdelijke lage btw-tarief op arbeid bij verbouwingen.” Daar komt bij dat het aantal zzp’ers de afgelopen jaren fors is toegenomen.

De bouw is boekjaar 2015 goed begonnen. In januari steeg de bouwproductie met 1,1 procent ten opzichte van een maand eerder. Daarmee lijkt de groei van vorig jaar door te zetten. Uit de tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg de toegevoegde waarde van de bouwproductie in 2014 met 3,4 procent. Die groei zet door, verwacht ING. De economen voorzien dat de bouwproductie in 2015 met 3 procent groeit en in 2016 met 2,0 procent. “Hiermee is eind 2016 de krimp van 2013 meer dan goedgemaakt, maar ligt het volume nog onder het niveau van 2010.”

Buitenland

De bouwmaterialenindustrie heeft ook last van de moeilijke Nederlandse bouwmarkt. De verhoogde export kon de teruglopende omzet echter gedeeltelijk compenseren. Jaarlijks exporteert de industrie voor circa 1,5 miljard euro aan materialen, ongeveer een kwart van de totale productie. De binnenlandse omzet daalde in 2014 ten opzichte van 2010 met bijna 20 procent. “Een toename van de export van juist meer dan 20 procent in dezelfde periode compenseerde de binnenlandse omzetdaling deels”, aldus de economen.

Toeleveranciers konden volgens ING “duidelijk” profiteren van de betere marktomstandigheden in de omringende landen. Zo lag het bouwvolume in Duitsland in 2014 bijna 8 procent hoger dan in 2010 en in dezelfde periode bleef de bouwproductie in België ongeveer gelijk. De export van bijvoorbeeld geprefabriceerde bouwwerken nam dan ook vooral toe naar Duitsland en in mindere mate naar België.

Sectormanager Jan van der Doelen van ING benadrukt dat bouwers moeten blijven “aanpassen en vernieuwen”. “Er zal niet alleen concurrentie zijn uit de traditionele omgeving, maar in andere sectoren hebben game changersals AirBnB en Uber al laten zien voor flinke opschudding te kunnen zorgen.”

Reageer op dit artikel