nieuws

Hergebruikt kalkzandsteen vormt ´woning van morgen´

bouwbreed Premium

Hergebruikt kalkzandsteen vormt ´woning van morgen´

Woningbouwvereniging Heemwonen laat aannemersbedrijf Jongen in Kerkrade 22 levensloopbestendige nul-energie-woningen bouwen met elementen van kalkzandsteen. Fabrikant Xella gebruikt hier voor het eerst productieresten opnieuw.

Xella mengt in zijn Silka ECO 30 procent bewerkt restmateriaal dat vrijkomt tijdens de productie en het op maat maken van de elementen. Het gerecyclede kalkzandsteen vervangt een deel van het zand waaruit met kalk en water kalkzandsteen ontstaat. Een klein deel van het herverwerkte kalkzandsteen bestaat uit slooppuin. Aan het eind van de levensduur kan het blok weer in z’n geheel worden vermalen en toegevoegd aan de productie van weer nieuwe elementen. Herverwerking van gesloopte constructies uit kalkzandsteen stelt hoge eisen aan de reinheid van het materiaal, zegt Ben Jansen van Xella. Recycling van productieresten levert volgens hem elementen op die minder wit ogen dan kalkzandsteen dat voor de eerste keer uit de machines komt. “Echt puin moet eerst grondig worden ontdaan van bijvoorbeeld afwerkingen. Materialen die niet in kalkzandsteen thuishoren, kunnen de eigenschappen van het materiaal verminderen.”

Onderzoek moet uitwijzen hoeveel ‘echt’ puin aan nieuwe elementen kan worden toegevoegd. Brekerijen leveren het puin aan, Jansen verwacht niet dat Xella zelf gaat breken. De brekers zullen een constante stroom kalkzandsteengranulaat moeten leveren om de productie van Silka ECO op gang te kunnen houden.

Op een vergelijkbare wijze verwerkt Xella cellenbeton opnieuw. Voor de kwaliteit van het herverwerkte product maakt het volgens Jansen niet uit welke fabrikant het oorspronkelijke kalkzandsteen levert. De gezamenlijke Nederlandse producenten fabriceren volgens afgesproken kengetallen. Kalkzandsteen uit herverwerkt granulaat is in beginsel eindeloos opnieuw te vermalen tot granulaat.

Bouwer Jongen uit Landgraaf gebruikt de elementen voor de hoofddraagconstructie van de 22 woningen in de ‘Wijk van Morgen’ in Kerkrade-West. Dat gebeurt vanwege de ruime vloeroverspanningen waarmee de corporatie de flexibiliteit van de woningen, en daarmee de geschiktheid voor verschillende doelgroepen, wil vergroten. De bewoners kunnen de indeling van de woning aanpassen door een wand weg te halen of bij te plaatsen. Het kalkzandsteen helpt ook de woningen bijna energieneutraal te maken. Overdag slaat het materiaal warmte op en geeft die ’s avonds weer af. Onder de streep leveren de woningen volgens projectleider Frank Ruland van Jongen meer energie dan ze verbruiken. Onder meer zonnepanelen op het dak en een warmtepomp helpen daarbij.

De oplevering staat gepland in mei.

Reageer op dit artikel