nieuws

Heijmans uit selectiewedstrijd om flatrenovatie Mitros

bouwbreed

Heijmans uit selectiewedstrijd om flatrenovatie Mitros

De winnaar van de eerste selectiewedstrijd om de nul-op-de-meterflat van Mitros, De Verduurzamers, stapt uit de aanbesteding. Het consortium met Heijmans verwacht geen rendabel renovatieconcept zonder gebruik van aardgas te kunnen neerzetten.

Dat meldt de Utrechtse corporatie. Volgens een woordvoerder zijn er twee redenen voor het afhaken van De Verduurzamers. De eerste heeft te maken met de eis van Mitros om met een renovatieoplossing zonder aardgas te komen. De tweede zou met het plafondbedrag van 65.000 euro per gerenoveerde woning te maken hebben. De Verduurzamers zou nog geprobeerd hebben om dat bedrag omhoog te krijgen.

De Verduurzamers was van plan een renovatieconcept te gebruiken waarbij wel gebruik werd gemaakt van gas. Volgens renovatie-directeur Ramon van Zijderveld van Heijmans is het echter niet zo dat het consortium om die reden afhaakt. “Het gaat om de hele business case. Om de investering en het draaien aan de knoppen van de exploitatie”, is het enige wat hij er woensdagmiddag over wilde zeggen.

Verbieden

In een recent interview in Cobouw was hij kritisch over de technische eisen die de overheid bij nul-op-de-meterwoningen wil gaan stellen. De wetgeving lijkt af te koersen op all electric als standaard en het gebruik van aardgas te verbieden. Alleen als aan deze eisen voldaan wordt kunnen verhuurders straks aan huurders een energieprestatievergoeding vragen. “De overheid zou geen oordeel moeten hebben over wat goed of fout is. Zo sluit je innovaties uit”, zei Van Zijderveld.

Power to gas

De eis om ook gasloos te renoveren bij de Mitros-flat werd tijdens de selectiewedstrijd op 9 maart aan de partijen meegedeeld. De Verduurzamers wilde bij de jarenzestigflat van Mitros gebruikmaken van brandstofceltechnologie. Een energieopslagtechniek waarbij elektrische energie omgezet wordt in chemische energie in de vorm van gas. Gas is immers gemakkelijker op te slaan dan elektriciteit. Deze “power to gas”-oplossing zou 50 procent goedkoper zijn dan elektriciteit.

Mitros heeft na de opzegging van De Verduurzamers de vierde op de ranglijst gevraagd: Plegt Vos. Dat zou inmiddels al andere plannen hebben. De nummer vijf, Nieuw Utrechts Peil (met Vios Bouwgroep) wilde wel graag meedoen. De twee consortia die samen met De Verduurzamers waren uitgekozen om te strijden voor de renovatie van de flat, Mitros/Rendon en Van Dillen, gaan wel gewoon door.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels