nieuws

Heembouw rekent op forse omzetgroei

bouwbreed

Heembouw verwacht komende jaren een forse omzetsprong te kunnen maken. Doel is om de bedrijfsopbrengsten op te voeren tot boven de 200 miljoen euro. Dat zegt directievoorzitter Peter Lammertink in een toelichting op de jaarcijfers.

Heembouw boekte over het 2014 een omzet van 105,6 miljoen euro, ruim een miljoen minder dan in het jaar ervoor. Onder aan de streep hield de bouwer een kleine vier ton over. Een bescheiden resultaat, vindt de topman zelf ook, maar gezien de marktomstandigheden is hij niettemin tevreden. In 2013 werd nog een verlies van 1,3 miljoen bijgeschreven.

Lammertink: “Op termijn moet een marge van 4 procent haalbaar zijn. Dat is acceptabel, ook gezien de risico’s in deze bedrijfstak. Maar dit jaar en waarschijnlijk ook volgend jaar zit dat er nog niet in als gevolg van aanhoudende overcapaciteit.”

Meer dynamiek

Ronduit optimistisch is de directeur over de ontwikkeling van de omzet. Komende jaren moet het volgens hem mogelijk zijn om de opbrengsten met enkele procenten op te voeren. “Wij denken dat de groei begonnen is. Er zit duidelijk meer dynamiek in de markt”, aldus Lammertink, die groeipercentages van gemiddeld 10 procent per jaar niet uitsluit. “Dat zou betekenen dat we over een jaar of zeven uitkomen op een omzet van rond de 200 miljoen.”

Omzetgroei is volgens Lammertink van belang om innovatief te kunnen blijven. “Daar heb je een bepaalde massa voor nodig. Nu zijn we feitelijk te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.”

Forse groei woningbouw

Heembouw haalde vorig jaar zo’n driekwart van de omzet uit de woningmarkt en bedrijfsruimtemarkt. Vooral in de woningbouw maakte de bouwer een forse groei door. Daartegenover stond een flink omzetverlies in de kantorenmarkt. “Dat zijn puur de marktomstandigheden geweest”, aldus Lammertink. “Het is niet zo dat we daarop hebben gestuurd.”

Overigens ziet hij de kantorenmarkt al weer wat aantrekken. “Dan heb ik het niet over de nieuwbouw; die blijft nog jaren achter. Maar je ziet wel dat ondernemers weer beginnen te investeren. De gebouwen hebben toch onderhoud nodig. En transformatie van kantoren naar appartementen is inmiddels ook een redelijke markt.”

Reageer op dit artikel