nieuws

EU op weg om energiedoelen voor 2020 allemaal te halen

bouwbreed

EU op weg om energiedoelen voor 2020 allemaal te halen

Doordat momenteel het energieverbruik daalt zelfs als de economie groeit en ook het aandeel duurzame energieopwekking hard stijgt, zal de EU de energiedoelen voor 2020 halen. Dat zegt het Europees Milieu Agentschap (EEA).

Vroeger hield het energieverbruik relatief ongeveer gelijke tred met de economische groei. Dat heeft in de crisisjaren ervoor gezorgd dat het energieverbruik in de meeste EU-landen drastisch gedaald is. Het goede nieuws, zo meld het EEA, is dat de correlatie tussen groei en energieverbruik is doorbroken. Dus een aantrekkende economie kan gepaard gaan met een lager energieverbruik.

Nationale doelen

Dat draagt er volgens het agentschap toe bij dat de energiedoelen van 20 procent minder energieverbruik en 20 procent duurzame energieproductie in 2020 gehaald kunnen worden. Dat geldt dan in de EU, sommige landen, waaronder Nederland, halen hun nationale doelen niet eens.

Dat betekent niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten, zegt het EEA. De organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling voorspelt tussen nu en 2050 een snelle economische groei wereldwijd. Dat is niet geheel toevallig het jaar waarin de EU volledig energieneutraal wil zijn.

Schommelingen energieprijs

Het betekent wel dat het energieverbruik absoluut zal toenemen en de strijd om de schaarser wordende energie zal toenemen. Daardoor nemen de geopolitieke risico’s voor de EU toe en zal de economie te lijden hebben van schommelingen in de energieprijs.

Daarom zal er nog harder ingezet moeten worden op duurzame energieopwekking, al was het maar om sneller onafhankelijk te worden van energie­-importen uit landen en regio’s die niet altijd even stabiel zijn. Onder meer Rusland heeft al aangetoond niet te schromen de gaskraan te misbruiken als politiek drukmiddel.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels