nieuws

Duitse stap tegen uitbuiting werkt

bouwbreed Premium

Duitse stap tegen uitbuiting werkt

De eerste 100 dagen van het bestaan van een minimumloon in Duitsland zijn een succes. Nu moet dat loon overal in de EU afdwingbaar worden, vindt minster Andrea Nahles.

Sinds begin dit jaar kent Duitsland een minimumloon. Dat is ingevoerd om sociale uitbuiting van buitenlandse werknemers uit lagelonenlanden tegen te gaan. Een succes noemt de minister van Arbeid Nahles de invoering. Dit ondanks het feit dat het minimumuurloon van 8,50 per uur ver onder het minimum in Nederland, België en Frankrijk ligt.

Zij heeft nu wel te kampen met twee tegengestelde stromingen. Met name conservatieve partijen als CDU/CSU willen eigenlijk een verlaging. Anderen juist een verhoging omdat de 8,50 ongeveer de helft van het mediane uurloon is. Daarmee wordt nog steeds niet voorkomen dat Duitse bouwvakkers qua prijs niet kunnen concurreren met collega’s uit Polen, Roemenië en Bulgarije.

Medio volgend jaar wordt bekeken of verhoging nodig en mogelijk is.

Reageer op dit artikel