nieuws

Drone controleert veilig staat van onderhoud van hoogspanningsmast

bouwbreed Premium

Drone controleert veilig staat van onderhoud van hoogspanningsmast

Een veiliger en nauwkeuriger alternatief voor het conventionele opnemen van onder meer gebouwen in de procesindustrie en het controleren van hoogspanningsmasten, noemt Spie-Controlec Engineering uit Terneuzen zijn vliegende drone-inspecteur.

De drone waarmee Spie-Controlec Engineering objecten vanaf de buitenkant opneemt, is een regulier handelsproduct. In de drone is een warmtebeeldcamera ingebouwd, zegt Alex van de Vijver van het bedrijf. “Daarmee zijn eventuele lekkende leidingen op te sporen.” Dezelfde techniek hoopt Spie te kunnen gebruiken voor de inspectie van hoogspanningsmasten. “De warmtebeelden laten zien of de verbinding tussen twee kabels niet is geoxideerd”, legt Van de Vijver uit. De oxidatie vormt een weerstand waarin de elektriciteit die door de kabels wordt getransporteerd, warmte opwekt. Op die manier ontstaan transportverliezen.

Het bedrijf bouwde rond de drone zijn inspectiemethode Asset@YourDesk. Spie maakte daarvoor in eigen beheer een reeks modules die de inspecteur de met fotorealistische 3D-beelden de indruk geven dat hij ter plaatse aanwezig is. Spie voert daarvoor in eigen beheer 3D laserscans uit die bijvoorbeeld tonen hoe een installatie erbij staat en welke delen onderhoud of vervanging vergen.

De procesindustrie gebruikt nog maar weinig drones om na te gaan hoe installaties en gebouwen erbij staan, constateert Van de Vijver. Dat heeft volgens hem mede te maken met de veiligheidseisen in deze industrie. Bij de inspectie van bijvoorbeeld installaties worden doorgaans gespecialiseerde buitenlandse partijen ingezet voor de inspectie van technische installaties.

BIM-model

Op termijn hoopt het bedrijf dat zijn gebouwendivisie Asset@YourDesk ook gebruikt en de gegevens in een BIM-model verwerkt, waardoor de bouwkundige aannemer beter weet welke delen welke vorm van onderhoud vergen en welke producten daarvoor nodig zijn.

Reageer op dit artikel