nieuws

Bouwers sponsoren inloophuis graag

bouwbreed Premium

Bouwers sponsoren inloophuis graag

Op initiatief van ex-wielerkampioene Leontien van Moorsel en haar echtgenoot Michael Zijlaard wordt een voormalige boerderij in Zevenhuizen verbouwd tot opvangcentrum voor mensen met een eetstoornis. Het 5,5 ton kostende project wordt voor meer dan 50 procent gesponsord door bouwbedrijven. Deze werken belangeloos of gratis mee of leveren tegen kostprijs kennis en materialen.

Het feit dat wielrennen in de bouw tot de populairste sporten behoort, zal zeker meespelen. En de uitwerking van haar mooie bruine ogen mag ook niet worden vergeten, zegt Van Moorsel lachend. Maar is daarmee alles gezegd? Ad van Rijsewijk, directeur van VolkerWessels- dochter Dubotechniek, ziet een diepere achtergrond.

“Een overeenkomst is ook dat de bouw en Van Moorsel allebei de afgrond hebben gezien en willen laten zien dat ze genoeg veerkracht hebben om te overleven”, zegt Van Rijsewijk. “Zij is als anorexiapatiënt door een hel gegaan en uit die strijd wilskrachtiger dan ooit te voorschijn gekomen. De bouw wil daar graag een voorbeeld aan nemen. In moeilijke tijden moet je niet zeuren, maar aanpakken.”

Dubotechniek werd, samen met haar exposanten, met de gratis levering en montage van alle w-installaties ter waarde van zo’n 100.000 euro de grootste sponsor van het Leontienhuis en meteen ook de aanjager van het project. Van Rijsewijk benaderde Bébouw Midreth uit het VolkerWessels-concern om een bijdrage en Bébouw Midreth belde weer met Frank Stedehouder van Mex Architects. Zo rolde het balletje steeds verder, vertelt Ralf Dressel, directeur van Bébouw Midreth. “Iedereen mobiliseerde bedrijven uit zijn eigen netwerk.” Resultaat: een indrukwekkende sponsorlijst met de namen van zo’n vijftig ondernemingen. De een levert het sanitair, de ander de keuken inclusief keukenapparatuur, zonnepanelen, steigers, glas, dakgoten.

Van Moorsel en Zijlaard zamelen sinds twee jaar geld in voor het Leontienhuis. Dubotechniek ontmoette het echtpaar tijdens een lezing. Andere bouwpartijen namen deel aan een fietsclinic en hoorden zo van het initiatief. Met een speciaal voor de bouw uitgezette fietstocht vorig jaar zomer haalde het echtpaar in één klap een hele reeks sponsors binnen.

Vergeten groep

De bouw blijkt bij uitstek gevoelig voor Leontiens verhaal dat patiënten met een eetstoornis een vergeten groep vormen voor wie nauwelijks hulp beschikbaar is. “En door de bezuinigingen in de zorg wordt het probleem alleen maar groter”, weet de wielervedette uit eigen ervaring. “Voor ouders is het een buitengewoon zorgelijke situatie als hun kind opeens stopt met eten en er is niemand die ze om raad kunnen vragen.”

Architect Stedehouder is zo’n partij voor wie de herkenbaarheid van dit probleem de reden was om in het project te stappen. Hij maakt belangeloos alle tekeningen en voerde met Dubotechniek en Bébouw Midreth de onderhandelingen met de gemeente (de boerderij is een gemeentelijk monument). Het is ook een gelegenheid om de expertise van het bureau te tonen. “Dit werk past goed bij ons, wij doen veel in renovaties.” Ook voor andere partijen is het Leontienhuis een etalage om hun vakkennis en mooiste producten te laten zien.

Boerderij Nooitgedacht dateert uit 1925. Het pand had al jaren leeggestaan toen de Leontien Foundation er haar oog op liet vallen. Het verkeerde in slechte staat. De boerderij moest volledig worden gestript voordat met de renovatie kon worden begonnen. Inmiddels ligt er een compleet nieuw dak op en is op de begane grond de stalvloer gelijkgetrokken met het woonhuis. Op 1 juli moet het inloophuis helemaal af zijn met beneden kantoren en een gemeenschappelijke woonkamer annex keuken en op de bovenverdieping praktijkruimten waar de deelnemers aan het programma onder meer aan yoga, kunstbeoefening en sport kunnen doen.

Een krap schema, gezien de start in de week vóór kerst. Maar de deadline wordt gehaald, daar twijfelt projectleider Johan Hoogendoorn niet aan. “Iedereen is enthousiast, iedereen is bereid elkaar te helpen, niemand is te beroerd om een stapje harder te lopen.” “We hebben er allemaal lol in”, bevestigt Ad van Rijsewijk. “Ging het er altijd maar zo aan toe in de bouw.”

Tour de France

Het Leontienhuis ligt – niet toevallig – aan de route van de Tour de France 2015 die in Utrecht van start gaat. Bij de boerderij wordt een tribune voor honderden sponsors en andere genodigden gebouwd om op zondag 5 juli de renners te zien passeren. Op die dag wordt ook het inloophuis officieel geopend.

Reageer op dit artikel