nieuws

Astronomie helpt bij controle van plaatstaalkwaliteit

bouwbreed Premium

Astronomie helpt bij controle van plaatstaalkwaliteit

Technieken uit de sterrenkunde gaan helpen bij de kwaliteitscontrole van plaatstaal. Tata Steel en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend op de Hannover Messe.

Tata Steel zoekt al langer naar oplossingen om automatisch zeer kleine (0,01 millimeter) afwijkingen en vervuilingen op te sporen aan de oppervlakten van duizenden vierkante meters staal die op hoge snelheid van de productielijn rollen. Dat vraagt om sensortechnieken met een scherpe blik, maar ook om een razendsnelle verwerking en analyse van grote bergen gegevens, zodat het proces direct kan worden bijgestuurd.

De overeenkomsten met de activiteiten van NOVA zijn volgens directeur Theo Henrar van Tata Nederland groot. Nova ontwikkelt wetenschappelijke instrumenten die de nachtelijke hemel continu afspeuren naar zeer kleine veranderingen. Nederlandse astronomen brengen op dit moment grote stukken hemel met ongekende nauwkeurigheid in kaart, nacht-in nacht-uit. In de kaarten worden miljarden verschillende sterren herkend en gekarakteriseerd. Nova en Tata Steel gaan samen onderzoeken in hoeverre die technieken ook bij de staalproductie van pas komen. Henrar: “Tot op moleculair niveau kunnen we het staal unieke eigenschappen meegeven en maken we veiliger auto’s en slankere constructies mogelijk. Goede kwaliteitscontrole is echter cruciaal.”

Reageer op dit artikel