nieuws

Accu en zonnepaneel wijzen op Pampus richting energietransitie

bouwbreed

Accu en zonnepaneel wijzen op Pampus richting energietransitie

Een accu uit een hybride auto en een zonnepaneel helpt de beheerders van Forteiland Pampus energie te besparen. Netwerkbedrijf Alliander hoopt met onder meer dit project de energietransitie te kunnen bevorderen.

Pampus is niet aangesloten op het openbare elektriciteitsnet. De beheerders van het forteiland verlaten zich voor hun energievoorziening op een dieselaggregaat. “Dat levert dure en vieze stroom”, zegt Jos Blom van Alliander. Een combinatie van een zonnepaneel en een accu helpt het eiland minder vieze en meer schone energie te gebruiken en geeft de beheerders het uitzicht op een zelfvoorzienende toekomst. Het project moet ook uitwijzen of een tweede leven is weggelegd voor accu’s uit hybride en elektrische auto’s.

De praktijk leert tot nog toe dat ongeveer 30 procent van de lithium/ion-accu’s die uit zulke voertuigen komen dienst kunnen doen als elektrabuffer. Dat vergt wel wat voorbereiding: de accu’s moeten worden ontmanteld en opnieuw worden verpakt. Economisch renderen die handelingen nog niet zo erg, vindt Blom. “Ze dragen wel bij aan het verminderen van een milieuprobleem.” Naarmate er meer hybride- en elektrische auto’s komen blijven aan het eind van de rit de autoslopers met een groeiend aantal accu’s zitten.

De autorecyclers die verenigd zijn in de ARN willen met het project voor Pampus de mogelijkheden nagaan voor een tweede leven als stationaire opslag. DNV GL heeft als voormalige Kema volgens Blom voldoende ervaring opgedaan met accu’s om te kunnen bepalen of zo’n tweede leven aantoonbaar mogelijk is. Voor zo’n tweede leven resteert gemiddeld nog ruim 30 procent van de oorspronkelijkle capaciteit.

Alliander hoopt uit het project mogelijkheden te kunnen afleiden voor grootschaliger toepassingen. Door wind- en zonnestroom op te slaan hoeft er minder elektriciteit te worden getransporteerd. Daardoor daalt de druk op dit net en hoeven de netwerkbedrijven minder te investeren in verzwaring; de gebruikelijke maatregel om ‘energiefiles’ te voorkomen.

Reageer op dit artikel