nieuws

Zonnepark krijgt vaart door subsidie

bouwbreed

Zonnepark krijgt vaart door subsidie

De realisatie van NLSolarpark De Kwekerij in het Gelderse Hengelo lijkt een kwestie van tijd nu de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de initiatiefnemers een SDE+-subsidie heeft toegewezen.

De subsidie vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie over een periode van vijftien jaar.

“Met de subsidietoezegging is de grootste stap gezet voor het rendabel exploiteren van het park”, zegt woordvoerder Gaby Koenders van NLSolarpark. De volgende stap is de verkoop van zonnepanelen aan geïnteresseerden die zonder eigen voorzieningen toch hernieuwbare energie willen genereren. Ruim zeshonderd huishoudens kunnen participeren. Als het werk rond de bouwvak kan beginnen, kan de oplevering zo eind dit jaar plaatsvinden.

In het park komen 8000 zonnepanelen die met elkaar zo’n 2 megawatt aan zonnestroom leveren. Een nog te kiezen energiebedrijf brengt de elektriciteit in het openbare net.

Aan de realisatie van het zonnepark ging ruim drie jaar planning vooraf. De gemeente Bronckhorst waaronder Hengelo valt, verpacht de grond en hoopt mede daardoor in 2030 energieneutraal te zijn.

De panelen zijn verdeeld over een kleine 8 hectare, beduidend meer dan de gemiddelde 1,5 hectare die soortgelijke zonneparken in Duitsland beslaan. Een ander verschil is dat De Kwekerij in een parkachtige omgeving komt en niet, zoals veelal in Duitsland, een kale vlakte oplevert. Reden voor veel weerstand. “Tegen NLSolarpark De Kwekerij is niet één bezwaar binnengekomen.” Dat is volgens Koenders temeer bijzonder, omdat het park in de gebouwde omgeving is gepland.

De initatiefnemers hopen het voorbeeld van het Gelderse Hengelo nog een aantal keren te kunnen herhalen. In hun plannen zijn vijf of zes zonneparken voorzien. De naamgeving verwijst naar een kwekerij die hier ooit stond. De restanten daarvan blijven zichtbaar, evenals de bomen rond het terrein en het natuurlijke hoogteverschil op de locatie. Het gebied ligt tussen de Hiddinkdijk aan de noordkant en De Heurne aan de zuidkant, het Vordens voetpad aan de oostkant en nieuwbouwwijk De Kwekerij aan de westkant.

NL Solarpark De Kwekerij is de projectontwikkelaar en levert de installatie. NL Greenlabel van televisie-tuinman Lodewijk Hoekstra en tuinarchitect Nico Wissing passen die landschappelijk in.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels