nieuws

Vloeibaar reparatiemiddel herstelt dakschade door plassen heen

bouwbreed Premium

Een dakdekker kan op een regenachtige dag een beschadiging in de dakbedekking waterdicht maken met een vloeibaar reparatiemiddel, ook al zit het lek onder water.

Icopal uit Groningen levert dat vloeibare reparatiemiddel onder de naam Seal-a-Leak. Het is een product van een Amerikaans bedrijf dat Icopal eerder overnam. Dat bedrijf maakt vloeibare dakbedekkingen, zegt Anton van Oostrom van het Groningse bedrijf. “Daar is in Nederland nog weinig interesse voor.”

Icopal hoopt die belangstelling te kunnen stimuleren door het gebruiksklare product eerst aan te bieden als reparatiemiddel. Het resultaat moet de weg vrijmaken voor complete daken uit een vloeibare coating.

De coating is een ééncomponent vloeibare hars op basis van polyurethaan. Toegepast als reparatiemiddel kan het zonder voorbereiding worden verwerkt. “De beschadiging hoeft niet eerst te worden geprimerd”, zegt Van Oostrom. “De coating kan direct op de beschadiging worden gegoten.”

In voorkomende gevallen kan het materiaal volgens hem door het water heen worden aangebracht. Binnen twintig minuten is het lek waterdicht. De reparatie geldt als een tijdelijke oplossing. De definitieve afwerking hoeft pas maanden later te worden gemaakt. Voor een definitieve afwerking wordt het eerder uitgegoten materiaal afgedekt met een polyester vlies waarover weer een coatinglaag wordt gegoten. Met de coating kunnen ook dakdetails als regenwaterafvoeren en ontluchtingen worden afgewerkt.

Seal-a-Leak hecht op elke dakbedekking, garandeert Van Oostrom. “Om het even of het bitumen is, EPDM of PVC en of het nieuwe of oude afwerkingen zijn.”

Op steen en hout hecht de coating ook. De afwerking kan alleen worden gebruikt wanneer de temperatuur van de omgeving en van het te behandelen oppervlak boven de 5 graden Celsius ligt. De oppervlaktemperatuur moet 3 graden Celsius boven het dauwpunt liggen. Wanneer de temperatuur van het te behandelen oppervlak onder het dauwpunt zakt, kan zich een laag vocht vormen die de hechting van de coating vermindert en de uitharding vertraagt.

De markt biedt meer vloeibare reparatiemiddelen, zegt Van Oostrom. “Die van ons is vooralsnog de enige die onder water kan worden aangebracht.”

Reageer op dit artikel