nieuws

Vier lijsttrekkers met bouwambities

bouwbreed Premium

Zin in de toekomst (GroenLinks). Nu Vooruit (D66). Genoeg is genoeg (PVV). Méér natuur! (Partij voor de Dieren). Politieke partijen blinken niet bepaald uit in creatief taalgebruik en zo concreet als bouwers zijn, is het in verkiezingstijd zelden. Trending topic is de bouw ook niet geweest op social media. Wie de woorden ‘bouw’ en ‘verkiezingen’ als zoekopdracht op twitter intypt, krijgt maar zeven treffers in 2015. Cobouw vond uiteindelijk toch vier lijsttrekkers met bouwambities. Hieronder het resultaat van vier telefoontjes.

Henk Brink (VVD): ‘We metselden thuis onze eigen stallen’

Twitternaam: @HenkBrink 

Dr Politieke partij: VVD, Drenthe 

Bijzonderheden: Staat met bouwhelm op verkiezingsposter

U wilt bouwen aan Drenthe, staat op de poster…

“We willen investeren in wegen. Niet omdat we zo graag extra asfalt willen. Nee, het is interessant voor de bedrijven hier. We krijgen straks ook een mooie nieuwe dierentuin.”

Wat is uw directe bouwboodschap?

“Onze campagneleus staat los van de bouw. Bovenal zijn wij een partij met diep respect voor mensen die hun geld met hun handen verdienen.”

Eigenlijk is de VVD ook een beetje PvdA?

“Nou ja. Werk is wel het sociaalste wat je een mens kunt geven.”

Veel reacties gehad op de campagne?

“Ja, de meeste zijn positief. Ik ben een van de weinige Drenten die ook in Drenthe is geboren. Met vijftien jaar kwam ik van school. Bij ons thuis deden we alles zelf. We metselden zelf onze stallen en woningen.”

Jan Westert (ChristenUnie): Rijssen moet innovatiecentrum voor bouw worden

Twitternaam: @JanWestert 

Politieke partij: ChristenUnie, Overijssel 

Bijzonderheden: Voerde campagne in bouwstad Rijssen

 

Waarom ging u naar Rijssen?

“Ik vind het bouwgilde een goed initiatief. Ondernemers en het onderwijs voelen zich verplicht om jongeren een leerwerkplek en een baan te geven. Dat zie ik graag.”

Wat kunt u voor de bouw betekenen?

“Ze willen de bouwlijn in opleidingen doortrekken in het hbo, zodat er een innovatieve, doorgaande leerlijn ontstaat. Ik vind dat kwaliteitverhogend en wil daar graag in investeren. Als het aan ons ligt, wordt Rijssen het innovatiecentrum voor de bouw.”

Zaten de bouwondernemers in zak en as?

“Ja, maar ze zien weer perspectief en kansen. Investeren in jonge mensen is wel vereist.”

Is Rijssen een populaire campagnestad?

“Voor ons wel. Rijssen is een werkstad. In Overijssel praten we dikwijls over Zwolle, Almelo en Enschede, maar Rijssen heeft de zaakjes goed op orde.”

Heeft u een bouwachtergrond?

“Nee, ik kom uit het beroepsonderwijs. Daar ken ik de bouw van. In Overijssel gaat het vaak over de sectoren metaal en hightech. De bouw hoort daar bij. In termen van concurrentie kunnen die sectoren elkaar eigenlijk alleen maar versterken.”

Is verduurzaming ook zo hot in Overijssel?

“Ja. Er is al een energiefonds van 90 miljoen euro opgetuigd met de Essent-gelden. Daarmee zijn er al 12.000 corporatiewoningen verduurzaamd.”

Jannewietske de Vries (PvdA): Met infra zijn we klaar in Friesland

Twitternaam: @Jannewietske 

Politieke partij: PvdA, Friesland 

Bijzonderheden: Wil hele sociale voorraad energiezuinig maken

 

Last van de lokale partij die 10 miljoen euro wil investeren in voetbalstadions?

“Cambuur Leeuwarden heeft een nieuw stadion nodig, maar wij gaan daar geen geld aan uitgeven.”

Heeft u wel een bouwverhaal?

“We zijn al erg actief op de woningmarkt. We zetten een vermogen in. Dat leverde al vijfhonderd zorgwoningen op. Voor de particuliere markt verstrekken we subsidies van een paar duizend euro per woning voor simpele energiebesparing. Die kleine bedragen maken enorme investeringen los.”

Nu is de hele sociale huursector aan de beurt…

“Wat ons betreft worden alle huurwoningen energieneutraal. We willen 10 miljoen euro opzijzetten voor een revolverend fonds. Op dit punt onderscheiden we ons. Al willen de SP en GroenLinks dit ook.”

Gaat u hoge ogen gooien bij de Friese bouwers?

“Dat hoop ik wel. De afgelopen jaren hebben we het goed gedaan. Dat hebben we bewezen. Met infra zijn we klaar. In wegen heeft Friesland de afgelopen periode behoorlijk geïnvesteerd.

Ook u heeft een bouwhelm opgehad zien we…

“Dat was bij de bouwplaats van de watercampus. Een ontzettend gaaf gebouw in Leeuwarden. Waarom de bouwers op ons moeten stemmen? Wij hebben het meest geïnvesteerd in Friesland. Andere partijen willen bezuinigen, wij niet.

Michiel Scheffer (D66): 100 miljoen voor scholen

Twitternaam: @MichielScheffer 

Politieke partij: D66, Gelderland 

Bijzonderheden: Wil meer fietspaden en groene schooldaken

 

Nog bouwplaatsen bezocht de afgelopen weken?

“Ja. Ik heb een kijkje genomen bij de nieuwbouw van De Alliander in Duiven. Een mooi project. Met zo min mogelijk afval wordt het herbestemd. Bijna energieneutraal.”

Alle politieke partijen lijken voor energieneutraal te gaan. Lastig onderscheiden zo…

“Liever dit dan opvallen als roepende in de woestijn. Ik constateer wel dat Nederland vol staat met verouderde schoolgebouwen. Wij willen een fonds opzetten voor scholen. Voor zonnecellen op het dak en dubbelglas. Rendabele projecten.”

Hoe groot moet dat fonds zijn?

“Wij denken aan 100 miljoen euro. Wat ons betreft moet dat ook aansluiten bij de nieuwe Nederlandse investeringsinstelling. Provincies kunnen als geen ander partijen bij elkaar brengen.”

D66 is een onderwijspartij en een fietspartij. Geen extra asfalt dus?

“De fietspaden zijn niet breed genoeg, dus daar is wel meer asfalt nodig. Een aantal knelpunten bij wegen moet bovendien moeten opgelost. Maar we hebben geen behoefte aan grote nieuwe rondwegen.”

Nog andere bouwgerelateerde problemen?

“Leegstand. Wij willen liever geen bouwmarkten buiten de stad. De kunst is om functies te hergroeperen in de binnenstad.”

Reageer op dit artikel