nieuws

Verticaal schuifraam met onopvallende elektrische aandrijving

bouwbreed Premium

Met speciaal ‘beslag’ kunnen traditionele schuiframen elektrisch bedienbaar worden uitgevoerd.

Via zijn bedrijf HM Veiligheidsbeslag levert Hans Musters van Timmerbedrijf Musters al jarenlang raambeslag voor verticale schuiframen, inclusief werktekeningen waarmee timmerfabrieken en renovatiebedrijven zijn versie kunnen maken van dit type traditionele, houten schuiframen. Niet alleen voor toepassing in nieuwbouw maar ook voor renovatie van ramen in bestaande kozijnen. Het gaat om schuiframen die zijn uitgevoerd met zogeheten ‘balansveren’ die dienen als contragewicht.

Ondanks de balansveren kan het openen van schuiframen een probleem zijn, bijvoorbeeld als ze te zwaar zijn of te hoog geplaatst. “Als een schuifraam boven de 80 kilogram komt en er zit een brede vensterbank voor, dan is het wel eens lastig om het vanuit die positie met je gestrekte armen op te lichten”, aldus Musters. “Vandaar dat ik op het idee gekomen ben ook een elektrische uitvoering te maken. Ik ben ongeveer anderhalf jaar in mijn werkplaats bezig geweest met de ontwikkeling.”

Voor het elektrisch bedienbare schuifraam zijn geen aanpassingen nodig in de bestaande, vaste kozijnen. De grootste verandering zit verborgen in de zijstijlen van het beweegbare raam. In elke stijl wordt een sponning uitgefreesd, die wordt verstevigd met een aluminium u-profiel dat is voorzien van afdichtings- en geleidingsmiddelen. In de stijl ontstaat zo ruimte voor een verticale spindel met een tweevoudige schroefdraad.

De schroefdraden van de linker spindel zijn tegengesteld aan die van de rechter. Beide zijn via een verticale drijfstang en een tandwielkastje verbonden met de drijfstang van een elektromotor die zit gemonteerd tegen de bovendorpel van het kozijn. De bediening van de motor gebeurt via een schakelaar op de muur, via een draadloze afstandsbediening of via een domoticasysteem. Het nieuwe beslag is verkrijgbaar voor ramen met een maximale breedte van 250 centimeter, terwijl de spindels tot 200 centimeter gaan. Belangrijker dan de afmetingen van het schuifraam is het gewicht, dat maximaal 175 kilo mag bedragen. Het uiteindelijke gewicht van het raam is uiteraard afhankelijk van het gewicht van de gekozen beglazing.

Octrooinummer: NL2011272

Houder: HM Veiligheidsbeslag, Bergen op Zoom

Uitvinder: H. Musters

Reageer op dit artikel