nieuws

Verduurzaming smoort vroegtijdig

bouwbreed Premium

Verduurzaming smoort vroegtijdig

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed gaat vaak al mis bij het stellen van de diagnose. Opdrachtgevers kennen de gebreken van hun gebouwen zelden, laat staan dat ze weten wat de ‘patiënt’ na de ‘operatie’ moet kunnen.

Het was het ei van Columbus; het energieprestatiecontract dat in Nederland in 2007 voet aan de grond kreeg. Isoleren? Als je de klant echt een dienst wilt bewijzen, neem je de installaties, de energielevering, het onderhoud én de financiering ook onder handen.

One size fits all. Ontzorgen. Minder contracten en bovenal besparen. Bouwers, installateurs, leveranciers en energiebedrijven richtten zogeheten esco’s op: energy service companies. Het zaaien was begonnen.

Acht jaar later is de oogst echter mager. Slechts enkele tientallen combinatieprojecten zijn uitgevoerd. Vaker niet dan wel naar tevredenheid. “Miljarden aan investeringen komen niet van de grond”, zegt advocaat Alexandra Boot.

Wantrouwen, gebrek aan lef en weinig flexibele aanbestedingsregels spelen de ambitie parten, signaleert Francesco Franchimon, manager Energy Systems bij BAM. “Latent is de vraag naar energieprestatiecontracten zeker aanwezig. Maar een groot deel van de klanten heeft moeite langdurig verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud, uit handen te geven. Publieke opdrachtgevers vinden het moeilijk om dit soort contracten aan te besteden. Bovendien hebben niet veel adviesbureaus dit type trajecten meer dan één keer doorlopen. In België zijn ze wat dat betreft een stuk verder.”

Onnodig hoge tenderkosten, een mismatch, teleurgestelde klanten en gefrustreerde aannemers. Opdrachtgevers die geneigd zijn risico’s over de schutting te gooien. Door gebrekkige gebouwinformatie komen bouwers voor onaangename verrassingen te staan, zoals lekkende gevels of onvolkomenheden met de vloeistofdichtheid in een magazijn.

“Met dit soort verborgen gebreken is het lastig prestaties te garanderen”, zeggen betrokkenen. “Daarom is het identificeren van het gebouw ook zo belangrijk”, vult Frachimon aan.

De problematiek wordt dinsdag besproken tijdens het esco-congres in Amsterdam. Daar wordt bovendien een nieuwe leidraad aanbesteden voor energieprestatiecontracten gelanceerd. Boot Advocaten ontwikkelde die leidraad in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Er staan heel nuttige dingen in”, zegt Franchimon van BAM. Maar bovenal kijkt hij verlekkerd naar België. “Daar tuigden ze een orgaan op waar ze kennis en kunde over dit soort aanbestedingen bundelen. Nederland heeft ondanks het Energieakkoord nog niet zo’n duidelijke koers bepaald op het gebied van energieprestatiegaranties in maatschappelijk vastgoed.”

Lees verder: ‘Energieakkoord niet doodgeboren’

Reageer op dit artikel