nieuws

Tenderen met plafondprijs komt in de mode

bouwbreed

Tenderen met plafondprijs komt in de mode

Het Zuidasdok komt dit voorjaar op de markt met een plafondprijs en ook bij de aanbesteding van knooppunt Hoevelaken en de Grevelingen/Brouwersdam wordt een maximumprijs ingebouwd.

Wie alsnog boven de maximumprijs inschrijft, valt bij voorbaat buiten de boot. Het is een mooie gedachte om een plafond in te stellen en de markt vervolgens uit te dagen daarbinnen een maximum aan kwaliteit te leveren. Vaker lijken de motieven om met een plafondprijs te werken minder nobel en is er eigenlijk gewoon te weinig budget beschikbaar voor alle ambities. Beide varianten lijken in opmars en het één sluit ook het ander niet uit.

De aanbesteding van de Zuidasdok komt binnenkort in een d&c-contract mét een plafondprijs op de markt, kondigde de opdrachtgever aan: “Om te borgen dat het project niet duurder wordt dan het taakstellend budget wordt een plafondprijs vastgesteld. De projectorganisatie vindt het belangrijk dat het werk ook maakbaar is voor de aangeboden inschrijfprijs. Onder een bepaald bedrag zal de prijs geen meerwaarde meer opleveren voor het vaststellen van de economisch meest voordelige inschrijving (emvi, red.).”

Constructief

Daarnaast hanteren opdrachtgevers in veel dbfm-contracten een plafond en bestaat de methode van best value procurement (bvp) waarbij de inschrijvende partijen een plafondprijs vastleggen teneinde de kosten in de hand te houden.

Ook bij het Internationaal Strafhof wordt gewerkt met een vaste prijs (target) die lijkt op bvp, maar dan in combinatie met de spelregels van NEC3. Dit is een Britse contractstandaard waarin de aannemer moet ontwerpen en bouwen voor een targetprijs en alle gemaakte kosten inzichtelijk maakt op basis van ‘ open book’. Zowel onder- als overschrijding van de targetprijs wordt gedeeld tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Beide, opdrachtgever en opdrachtnemer (twee VolkerWessels-dochters) zijn opgetogen over de open constructieve werkwijze. Het hele project bleef binnen planning en budget.

Afhankelijk van de functie van de plafondprijs wordt die leidend bij de tenderfase en later tijdens de uitvoering. De praktijk bij dbfm-contracten is dat regelmatig ver onder het maximum wordt ingeschreven. Dat is niet het geval bij projecten waarbij het maximum aan de lage kant ligt, zoals bij station Arnhem en knooppunt Hoevelaken.

Bij station Arnhem mislukte twee keer een aanbesteding en werden directieraming en ontwerp de basis voor de tenderfase. Ballast Nedam en BAM namen die uitdaging aan voor 35 miljoen euro plus een risicopotje van 2,5 miljoen, maar een dik belegde boter- ham zullen ze er niet aan overhouden. Dit najaar is het project klaar.

Markt

Ook bij knooppunt Hoevelaken krijgt de markt optimale speelruimte om het beperkte budget te benutten. De inschrijfsom voor de opwaardering van het knooppunt komt op maximaal 425 miljoen euro, terwijl eerdere ramingen uitkwamen op 800 tot 1400 miljoen euro. “De markt heeft ons bij verschillende projecten verrast met verfrissende ideeën en slimme oplossingen. Bij dit project is die ruimte er ook echt, want het tracé ligt nog niet vast”, motiveerde projectmanager Marjolein de Gorter van Rijkswaterstaat de keus voor een plafond. Of de markt die verwachting waarmaakt, is nog afwachten.

Bij de Brouwersdam is afgelopen jaar eveneens gekozen voor uitgebreide aftasting van de markt, de alliantie voor waterkwaliteit komt deze zomer op de markt. Het idee is om met ‘ blue energy’ van een getijdencentrale te combineren met waterveiligheid, waterkwaliteit en recreatie. De variant van een waterdoorlatende dam tussen Zeeland en Zuid-Holland kost grofweg 100 miljoen euro, de extra investering voor een getijdencentrale komt uit op 100 tot 200 miljoen euro. Voor de waterkwaliteit zal worden gewerkt met een plafondprijs van circa 160 miljoen euro en voor de extra investering voor getijdenenergie is een private investeerder/exploitant nodig.

Reageer op dit artikel