nieuws

Temperatuurmetingen voor windturbines

bouwbreed

Ecofys heeft zijn 120 meter hoge meetmast voor windturbines in Lelystad uitgerust met zes extra tempertuursensoren.

Die moeten beter inzicht geven in het verticale temperatuurprofiel in de luchtlagen. Dat is niet alleen van invloed op de windsterkte en daarmee het rendement van windmolenparken. Het is vooral ook van invloed op meetinstrumenten waarmee windmolens op land en op zee in de gaten worden gehouden en waarmee nieuwe veelbelovende locaties voor windmolenparken worden bepaald. Lidar en Sodar zijn veel gebruikte technieken waarmee vanaf de grond windsterktes tot op 500 meter hoogte worden bepaald. Ze werken respectievelijk met laserlicht en geluidspulsen. Sinds de bouw van de mast in de zomer van 2013 testte Ecofys al meer dan vijftig systemen in Lelystad.

Reageer op dit artikel