nieuws

TBI-topman: Bouw pas bij marges van 3 procent gezond

bouwbreed

TBI-topman: Bouw pas bij marges van 3 procent gezond

De bouw is de komende jaren nog niet uit het dal. Pas als bedrijven ten minste 3 procent marge maken, is de sector gezond te noemen. Dat vindt Daan Sperling, bestuursvoorzitter van bouw- en techniekconcern TBI.

“Ik vind het een containerbegrip om te zeggen dat de bouw aantrekt. De vraaguitval is tot staan gebracht, maar ik vind dat de bouw pas weer aantrekt als er gezonde marges zijn. Drie procent is gezond.” Die marges worden in de sector nog lang niet gehaald.

Sperling deelt de opvatting van financieel topman Jan van Rooijen van VolkerWessels die vorige week in Cobouw zei dat er voorlopig nog geen gezonde marktsituatie komt. De jaren 2015 en 2016 worden “lastig”, aldus Sperling. “We zijn als sector operationeel in zwaar weer gekomen. Dat komt door de lead time van de orderportefeuille van één tot anderhalf jaar. De druk op de marges is in 2013 en 2014 ontstaan. Dat waren moeizame jaren voor de sector: orders uit die tijd zijn daardoor geen vetgerande projecten. Veel van deze projecten moeten nog uitgevoerd worden.” Het kost volgens Sperling tijd voordat de opdrachten met lage marges uit de orderportefeuilles afgerond zijn.

TBI wist ondanks de moeilijke markt de operationele marge op 1,9 procent te houden. In 2014 werd een omzet van 1,6 miljard euro behaald. Dat is 8 procent minder dan in 2013.

De divisie Bouw & Ontwikkeling leverde de meeste omzet in: 72 miljoen euro. TBI schrapte driehonderd arbeidsplaatsen, voornamelijk in de hoek van de utiliteitsbouw. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Wolter & Dros vangen daar de klappen op. Achthonderdvijftig arbeidsplaatsen verdwenen door de (gedeeltelijke) verkoop van dochters Acto Informatisering, en Alfen en Fri-Jado. In totaal verdwenen in 2014 1370 van de 7351 medewerkers.Netto bleef er 1,4 miljoen euro onder de streep over. “Een uiterst bescheiden resultaat”, vindt Sperling. “Maar we zijn content dat we onze voeten droog hebben weten te houden.”

Lees verder: Interview: Liever gericht schieten dan met hagel’

Reageer op dit artikel