nieuws

Surfpaviljoen ook binnen bestand tegen zoutspray

bouwbreed

Surfpaviljoen ook binnen bestand tegen zoutspray

Op een fundament dat bij een superstorm in veilige kleine stukjes uiteenvalt, bouwt K&A een permanent strandpaviljoen in Scheveningen. Het dak van het duurzame gebouw weerspiegelt de bijzondere plaatselijke surfgolven.

In het paviljoen komt surfschool Aloha, die het hele jaar open is en daarvoor de beschikking wil hebben over kleedkamers, warme douches, een instructielokaal, een surfwinkel en horeca. De verschillende delen worden verbonden door een centrale corridor. Meest in het oog springt het dak met grote vakwerkspanten die speels doorlopen tot buiten het paviljoen. Daar kan volgens architect Evert Pronk van Bint architecten een vlag aan worden gehangen, een schommel of wat dan ook.

Voor de fijnproevers zit in de spanten en het dak het verhaal verstopt van de bijzondere golven bij het surfstrand van Scheveningen. Door het ver uitstekende havenhoofd, dat bescherming biedt tegen de veel voorkomende zuidwestenwind, is de Haagse badplaats uitgegroeid tot een belangrijke surfspot.

De vakwerkspanten dragen hun krachten af via houten kolommen die zijn ondergebracht in de prefab houtskeletbouwwandpanelen die aannemer K&A heeft neergezet op de kanaalplaatvloeren. Die rusten op hun beurt op prefab betonnen balken, samengesteld uit meerdere stukken die ingenieus in elkaar grijpen. Ze zijn zo verbonden dat de balken bij een storm die eens in de honderd jaar voorkomt, uiteenvallen in stukken van maximaal 2 ton. De golven kunnen dus nooit te grote brokstukken op de zeewering werpen, want die zou daardoor beschadigen. “Die eis stelt Rijkswaterstaat langs de hele kust”, weet Pronk. “Lokaal stellen gemeenten, waterschappen en provincie soms aanvullende eisen, maar deze eis geldt overal.”

Met Bint Architecten heeft hij zich de laatste jaren meer en meer toegelegd op bouwen langs en op het strand en realiseerde paviljoens en recreatiewoningen van Zeeland tot Ameland. Vaak worden de strandtenthouders naar Pronk doorverwezen door aannemer K&A en omgekeerd. “De wereld van de strandpaviljoenbouwers is klein”, aldus de architect. “Het is echt een specialisme en het aantal actieve bouwers is op de vingers van één hand te tellen.”

Pronk kent dus het vernietigende effect van de onvermijdelijke zoutspray aan het strand. “Zelfs binnen moet je de constructie-onderdelen daartegen beschermen.” Daarom wordt er bij Aloha bijvoorbeeld geen accoya-hout toegepast dat zo populair is bij duurzame bouw. “Die fout heb ik één keer gemaakt bij een gebouw aan het strand. Maar het zuur waarmee het naaldhout wordt verduurzaamd tot accoya, tast in combinatie met zeezout het beslag en de bevestigingsmiddelen aan. Roestvaststaal blijkt daardoor toch te roesten. Voor het deel van de vakwerkspanten buiten is daarom het tropische iroco gebruikt. Binnen volstaat gebeitst vurenhout. De kozijnen zijn uitgevoerd in kunststof.

Ook de gevels zijn extra beschermd tegen de inwerking van zon, zout en zand. Pronk laat de western red cedar planken voorbehandelen met beits. Anders gaat het vergrijzen, waar de houtsoort juist zo om wordt geroemd, hem te snel. Dan nog raadt Pronk de eigenaren aan hun nieuwe onderkomen regelmatig met zoet water af te spoelen. Dat voorkomt dat de zoutkristallen die zich afzetten blijven groeien en de geveldelen na een tijdje kapot drukken.

 

Artist’s impression van surfschool Aloha.

Reageer op dit artikel