nieuws

Stopcontact als duveltje uit wanddoos

bouwbreed Premium

Stopcontact als duveltje uit wanddoos

De prefabricage, industrialisatie en standaardisatie van woningen gaat steeds verder. Kopers kunnen steeds vaker individuele keuzes maken. Dat kan gaan om beukmaten, op- en uitbouwen en de kleur van het metselwerk, maar ook om uitbreidbare en aanpasbare elektrotechnische installaties. Niko introduceert zo’n in de prefab betonnen wanden ingestorte installatie. ‘‘De installateur hoeft slechts de wanden met de meterkast te verbinden.”

Nu het verkeer door de bovengrondse tunnelraast, kunnen woningen gebouwd worden langs de A2 bij Utrecht. Bijvoorbeeld het project Hogeweide, 44 eengezinsrijtjeshuizen in twee fasen, ontwikkeld en uitgevoerd door Bébouw Midreth. Het zijn ‘My own home’-woningen gebaseerd op een concept van VolkerWessels. De constructie bestaat uit prefab betonnen wanden en gevels, kanaalplaatvloeren en prefab betonnen vloerelementen bij de trapgaten. “Los op de fundering, geen gains of stekeinden. Woningscheidende dragende wanden van tweemaal 10 centimeter met een ankerloze spouw”, laat Paul van der Munnik van CRH Structural zien. De elementen zijn aan elkaar gelast met plaatjes van cortenstaal. Op het niveau van de verdiepingsvloer zijn de woningen doorgekoppeld met vier tot zes staven, ook van cortenstaal.

Deksel wegtrekken en het stopcontact veert tevoorschijn. Foto: Niko

“Wij leveren de betonelementen. De kozijnen zijn door de aannemer besteld en in de fabriek van Heembeton in Lelystad met compressieband tegen de gevels gemonteerd.”

Opvallend zijn de steigers, die staan al gereed voordat de woningen worden opgetrokken. Ook het stelwerk voor de metselaars staat klaar. “We monteren anderhalve woning per dag. De kappen worden meteen op de casco’s geplaatst. De metselaar doet daarna nog vijf dagen over een woning”, aldus Van der Munnik.

Grensverleggend

Woensdag vond in het project de presentatie plaats van een volgende stap op de weg van prefabricage, industrialisatie en standaardisatie. Niko, Heembeton en Smart Elektra lieten een grensverleggend product zien. Het instorten van voorzieningen voor de elektrotechnische installatie is niet nieuw voor Heembeton, maar het compleet bedraden en aansluiten voorafgaand aan het betonstorten wel. Dat is mogelijk doordat Niko de wanddozen voorziet van deksels, waarachter zich reeds gemonteerde stopcontacten bevinden. De installateur hoeft alleen de deksels van de doos te trekken, dan veren de stopcontacten te voorschijn. Ze klikken vast, bewoners zullen ze niet kunnen terugduwen. “We noemen het ‘pull & play’. De installateur hoeft slechts de wanden met de meterkast te verbinden”, aldus Gert van den Eeckhaut, segmentmanager Nederlandse Markt bij Niko uit Sint-Niklaas in België (met in Nederland een vestiging in Vaassen).

Installatiewerk

In de woningen zijn nog geen ‘uitbreidposities’ opgenomen, maar dat is bij toekomstige projecten wel de opzet. Dat maakt de woningen geschikt voor het Niko Home Control-systeem, waarmee functies kunnen worden aangestuurd zoals verlichting, verwarming, de simulatie van aanwezigheid, zonwering en toegangscontrole. Volgens Van den Eeckhaut neemt het installatiewerk in de woning met 15 procent af. Dit jaar zullen nog zo’n zevenhonderd woningen met Niko ‘pull & play’-contacten worden uitgevoerd en dan wel met uitbreidposities, telkens twee naast twee stopcontacten.

Uitvoering van de ‘my own home’-woningen van het project Hogeweide in Utrecht.

Flexibiliteit

Erik Westerink, directeur en eigenaar van Smart Elektra uit Elburg. “Wij monteren de Niko-wandcontactdozen, daarna gaan ze naar de prefab betonfabriek”, licht hij toe. “Alles uitgevoerd met randaarde en kindveiligheid. Dit elektrotechnische installatiesysteem biedt flexibiliteit in een harde, betonnen constructie.”

Overigens worden de binnenwanden in de woningen uitgevoerd met gipsblokken. Daarin worden nog wel sleuven gefreesd. Smart Elektra voorziet de woningen ook van geprefabriceerde meterkasten. Michel van Eekert van het technisch marketingadviesbureau Buildsight uit Zaltbommel ten slotte stelde de vraag of de innovatie van Niko noodzakelijk is. “Ja, want het speelt in op het gemak en comfort, is niet alleen een technische, maar ook een sociale innovatie”, luidt zijn antwoord.

Een project als Hogeweide is mogelijk dankzij intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen. De ‘pull & play’-wandcontactdozen passen in het hedendaagse bouwproces. De bouwer en de kopers hebben er baat bij.


Reageer op dit artikel