nieuws

Sterker staal dankzij nano-laminaat

bouwbreed

Door metalen neer te laten slaan uit een oplossing maakt het Amerikaanse Modumetals laminaten die staal tien keer zo sterk zouden maken.

Modumetals is een start-upbedrijf uit Seattle dat een techniek ontwikkelt die doet denken aan galvaniseren of verchromen. Op een stalen voorwerp dat wordt ondergedompeld in een bad met opgeloste metaalionen wordt een elektrische spanning gezet. Door heel gericht de stroom te variëren zetten zich afwisselend andere metalen en legeringen af.

Zo ontstaat volgens oprichter Christina Lomasney een laminaat met laagjes van enkele nanometers dik die uiteindelijk tot een dikte van een centimeter rondom kan worden opgebouwd. In dat geval beïnvloedt het sterk de eigenschappen van het uitgangsmateriaal en kan tot wel tien keer sterkere staalconstructies leiden.

Een recent artikel in het prestigieuze MIT Technology Review licht een tipje van de sluier op. Hoewel Lomasney zo min mogelijk geheimen prijsgeeft en zich, volgens goed Amerikaans gebruik, vooral uitput in superlatieven over het revolutionaire en ‘groundbreaking’ karakter van de technologie. Het nanolaminaat kan ook gebruikt worden om de scheurgroei van zwaarbelaste constructies tegen te gaan of als conservering. De benodigde energie is daarbij veel lager dan bij bijvoorbeeld galvaniseren. Oliemaatschappijen als Chevron en Conoco testen momenteel eerste prototypes uit en zijn betrokken bij de doorontwikkeling.

Reageer op dit artikel