nieuws

Slechte ruimtelijke kwaliteit nekslag voor winkelcentra

bouwbreed

Slechte ruimtelijke kwaliteit nekslag voor winkelcentra

De ruimtelijke kwaliteit van winkelgebieden uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw is bepalend voor het slechte imago van deze winkelcentra.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Goudappel Coffeng. Het bureau nam honderd kernwinkelgebieden onder de loep en bracht hiervan de sterke en zwakke punten in beeld. Hoe langer wordt gewacht met herontwikkeling van en investeringen in verouderde winkelcentra, hoe slechter de situatie wordt, stelt het adviesbureau vast. “Gerichte keuzes zijn noodzakelijk. En niet alleen op realisatie van nieuw, maar vooral op het weghalen van de rotte plekken.”

Transformatie of functieverandering bij leegstand en co-financiering van een gezamenlijke aanpak van de openbare ruimte worden in het document genoemd als mogelijke oplossingen. Ook moet veel aandacht worden besteed aan de bereikbaarheid van de centra. In het onderzoek komt naar voren dat de centra vaak goed bereikbaar zijn met de auto, maar niet te voet of met de fiets. In die gevallen dient de infrastructuur op korte termijn te worden aangepast.

Reageer op dit artikel