nieuws

Roep om alternatief voor corporaties

bouwbreed Premium

Roep om alternatief voor corporaties

Corporaties hebben zeer veel moeite om woningen onder de 600 euro te bouwen. Almere begint een proeftuin om bouwondernemers uit te dagen met betaalbare woonconcepten te komen. Dat zegt Henk Mulder, wethouder Ruimte, Wonen en Wijken van de gemeente.

Almere kampt volgens hem met een wachtlijst van 10.000 mensen. 40 procent van deze groep heeft behoefte aan een huurwoning waarbij de woonlasten niet boven de 550 euro uitkomen.

Corporaties zijn niet in staat de woningen te leveren, merkt Mulder. “We hebben ze gevraagd. En prestatieafspraken met ze gemaakt. Het blijkt dat ze ongelooflijk veel moeite hebben om woningen met een kale huur van 600 euro te bouwen.”

Wel zijn er door corporaties voor jonge gezinnen woningen met een huur tegen de liberalisatiegrens gebouwd. Maar het aanbod aan woningen met een lagere huur is te beperkt. In andere gemeenten speelt dit probleem ook, weet de wethouder. “Ik hoor vergelijkbare verhalen in bijvoorbeeld Utrecht.”

“Het probleem is: huren wordt te duur in dit land”, zegt Mulder. “We moeten dus iets verzinnen.”

Kraamkamer

Almere is samen met het Rijk het Woningbouwatelier begonnen, naar eigen zeggen een kraamkamer voor pioniers in de woningbouw. Deze organisatie zal bouwondernemers met allerlei adviezen ondersteunen. De hoop is dat bouwbedrijven met innovatieve, betaalbare concepten komen. Mulder: “We willen een doorbraak forceren. We zoeken jonge, innovatieve ondernemers.”

Bang voor opgewaardeerde schuren is hij niet. “We willen kwaliteit en geen uniformiteit. Maar het wezen van een prijsvraag is dat hij ook kan mislukken.”

Partijen die inschrijven kunnen volstaan met een schetsontwerp en een exploitatieplan. Almere gaat uit de inschrijvers zes partijen selecteren die gezamenlijk tweehonderd woningen mogen bouwen. Ze krijgen een tekenvergoeding van 8000 euro per woning. De grond kost 13.500 euro. Binnen de collegeperiode is er ruimte voor in totaal duizend tot tweeduizend woningen.

De woningen mogen niet duurder zijn dan 550 euro, inclusief energiekosten.

Reageer op dit artikel