nieuws

Rechter: Mortel-cao blijft van kracht

bouwbreed Premium

Rechter: Mortel-cao blijft van kracht

De mortel-cao blijft van kracht zolang er nog geen nieuwe afspraken zijn gemaakt. Dat heeft de kortgedingrechter besloten. FNV Bouw en VOBN moeten binnen twee weken met elkaar om de tafel.

Brancheorganisatie VOBN en vakbond FNV Bouw moeten van de rechter met elkaar in gesprek over de bijdrage van de werkgevers aan het Sociaal Fonds Mortel. Gebeurt dat niet, dan moeten de werkgevers een dwangsom van 1500 euro per dag betalen, met een maximum van 150.000 euro.

De werkgevers weigerden in eerste instantie geld naar het sociaal fonds over te maken omdat zij vinden dat de mortel-cao – die onlangs door de werkgevers werd opgezegd – niet meer van kracht is. Volgens FNV Bouw blijven de oude afspraken echter van kracht tot er een nieuwe overeenkomst is. De rechter geeft de bond hierin gelijk. De 5000 euro schadevergoeding, waar de bond op had ingezet, wordt door de rechter niet toegewezen.

Eerste stap

Cao-onderhandelaar Hans Crombeen van FNV Bouw ziet de uitspraak van de rechter als een “mooie eerste stap” naar een nieuwe cao. “We gaan graag snel met VOBN in gesprek.”

De mortelbranche zit al sinds eind 2012 zonder cao. Als het aan VOBN ligt, komt er ook geen nieuwe. Eind vorig jaar braken de werkgevers de onderhandelingen met vakbonden af. De verlenging van de cao is “een gepasseerd station”, concludeerden zij in een brief aan CNV Vakmensen en FNV Bouw. Volgens de mortelbedrijven is de bedrijfstak inmiddels zo klein geworden dat het haast niet meer “lonend” is om te investeren in een nieuwe eigen cao. Daarom willen de werkgevers met de bonden praten over de “afwikkeling” van de cao, vooral de “financiële verplichtingen” aan het Sociaal Fonds. Het is niet zo dat VOBN helemaal geen collectieve afspraken meer wil, benadrukte voorzitter Ronel Dielissen-Kleinjans eind vorig jaar in Cobouw. “Misschien zoeken we op termijn aansluiting bij een grotere cao.”

Als het aan FNV Bouw ligt komt er gewoon een nieuwe mortel-cao. Crombeen meldde eerder dat er ook acties in voorbereiding zijn. Die optie staat nog altijd open, benadrukt hij. “Maar we wachten eerst het gesprek af.”

VOBN laat weten dat zij binnen twee weken met FNV in gesprek gaat over de bijdrage aan het sociaal fonds. De branchevereniging overweegt tegen de uitspraak van de kortgedingrechter in beroep te gaan.

Reageer op dit artikel