nieuws

Provincie legt economie lam

bouwbreed Premium

Provincie legt economie lam

Nijmegen wil er een Hornbach bij. De provincie Gelderland is tegen. Te zot voor woorden, vindt Bert Velthuis, wethouder in Nijmegen: “Wij zijn al 25 jaar bezig met deze Vinex-locatie.”

Velthuis begint genoeg te krijgen van het provinciebestuur. Nijmegen wil een bouwmarkt, maar Gelderland ligt al maanden dwars. Even trokken ze samen op. Besloten ze nog één keer te onderzoeken of de komst van de Hornbach wel zo noodzakelijk is. En wat doet die Gamma-concurrent eigenlijk met winkeliers in de binnenstad?

Het balletje rolde in de richting van Velthuis. Niets leek de komst van de Hornbach na het onafhankelijke oordeel nog in de weg te staan. Weinig is minder waar. De provincie houdt voet bij stuk: geen Hornbach. Onbegrijpelijk, vindt de wethouder: “De bouwmarkt komt langs de snelweg in een gebied waar 4000 woningen komen. Slaapzakken of andere spullen worden er niet verkocht. En alsof iemand naar de binnenstad gaat voor een binnendeur.”

We doen niet meer mee

Bouwen in het buitengebied. Gelderland wil dat zoveel mogelijk tegengaan. Die vlag gaat hier niet op, meent Velthuis: “We zijn hier al 25 jaar bezig om dit gebied te ontwikkelen. Al die jaren stemde iedereen in. Tot vorig jaar. Toen ineens zei de provincie doodleuk: wij doen niet meer mee.”

Gelderland ziet het anders. Die vreest voor graaiende gemeenten in geldnood. Onzin, pareert de SP’er. “Financieel gezien is de komst van de Hornbach mooi meegenomen, dat steek ik niet onder stoelen of banken, maar we hebben ook al het nodige afgeboekt. Diverse plannen stelden we bij.”

Niet omrijden

Gemeenten die elkaar doodconcurreren met bouwplannen. Ook dat verontrust menig provincie. Velthuis bepleit realiteitszin: “Maak geen kwantitative afwegingen, maar kwalitatieve. Voor een bouwmarkt rijdt niemand 200 kilometer om.”

Hoe langer je hem spreekt, hoe feller hij wordt. “De al asfaltwegen in het weiland lopen nu naar het niets. Dat kan toch niet waar zijn? Bij een logistiek centrum kocht een investeerder tien hectare die er wil bouwen. Mag niet, zegt de provincie. Niets snap ik van dit verzet. De provincie moet tot het besef komen hoe belangrijk het is dat de economische as niet wordt lamgelegd. Als de motor eenmaal loopt, moet je die draaiende houden.”

Hoe loopt dit af? Juridische stappen of niet? De toekomstige ‘plaats delict’ heet in elk geval Ressen, onderdeel van Vinex-locatie Waalsprong. “We zijn een echte groeistad. Almere is trots dat er 500 woningen gebouwd worden, hier bouwen we er 900 per jaar. Het gaat gewoon voorspoedig. Nee, wij bouwen niet voor de leegstand. Wij bouwen naar behoefte.”

Reageer op dit artikel