nieuws

Prins Friso ingenieursprijs in traditie KIVI

bouwbreed

Prins Friso ingenieursprijs in traditie KIVI

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs is trots zijn jaarlijkse ingenieursprijs voortaan te kunnen vernoemen naar prins Friso. Vandaag zijn prinses Beatrix en prinses Mabel op Universiteit Twente bij de uitreiking.

De in 2013 overleden prins was volgens directeur Micaela dos Ramos van de ingenieursvereniging KIVI een aansprekend ingenieur. Hij studeerde in Delft lucht- en ruimtevaarttechniek. En of dat nog niet voldoende was, dook hij op de Erasmus Universiteit in de bedrijfskunde en haalde vervolgens zijn doctoraal. Dos Ramos: “De prins beschikte over een enorme inhoudelijke kennis en legde er de nadruk op dat op een bepaalde manier te gelde te maken. Aan de ingenieurswereld gaf Friso een belangrijke impuls om ook na te denken buiten de schetsen en ontwerpen. En een bredere blik te adopteren. Zijn ondernemerschap, kennis en oog voor de maatschappij passen heel goed bij waar de titel Ingenieur van het Jaar voor wil staan.”

Ingenieursvereniging KIVI heeft sinds haar oprichting in 1847 een hechte band met het Koninklijk Huis. Koning Willem II was de eerste beschermheer. Toen Beatrix in 2013 afstand deed van de troon besloot ze de rol van KIVI’s beschermvrouw als een van de weinige nevenfuncties te behouden.

“Onze voorzitter Martin van Pernis is het gesprek aangegaan met het Koninklijk Huis. De verbinding van de naam van prins Friso aan onze jaarlijkse ingenieursprijs is een mooie manier om de nagedachtenis van de prins in ere te houden.”

Micaela dos Ramos is bijna twee jaar directeur van KIVI. Aan haar de taak om leiding te geven aan een flinke vernieuwingsslag. Op naar KIVI 3.0!

“Stappen zijn gezet naar een betere ondersteuning van beroepsgenoten. Denk aan de invoering van de Chartered Engineer-structuur. Elke dag krijg ik mails om deel te nemen. Erik Oostwegel – topman Royal HaskonigDHV – heeft een geweldige rol gespeeld als vliegwiel, net als Gerald Schotman, destijds CTO van Shell en nu CEO NAM. Ook haakten bedrijven aan als DSM,Brunel en Siemens.”

Naast het op kwaliteit oormerken van de ingenieurs (de Chartered Engineer), probeert KIVI sterk de maatschappelijke dialoog te stimuleren. “In vrijwel alles in ons dagelijks leven, heeft de ingenieur een belangrijke rol. Die vanzelfsprekendheid is zo groot dat de input bijna niet meer wordt opgemerkt.”

Prins Friso Ingenieursprijs

• Landschapsarchitect Gijs van den Boomen (50, Wageningen), directeur KuiperCompagnons. Bedenker Sea Spring Cities, een manier om onderzeese zoetwaterbronnen toegankelijk te maken.

• Werktuigbouwkundige Allard van Hoeken (45, Delft), actief bij Bluewater. Verantwoordelijk voor de drijvende getijdenenergieopwekker.

• Technisch bestuurskundige Yvo Saanen (41, Delft). Met zijn bedrijf TBA specialist in simulatieprogramma’s en automatisering voor containerterminals.

Reageer op dit artikel