nieuws

People manager die van aanpakken wist

bouwbreed Premium

People manager die van aanpakken wist

De vorige week woensdag plotseling overleden Jan Deurwaarder, oprichter en naamgever van J.M. Deurwaarder Bouwgroep, was als bouwdirecteur geïnteresseerd in de mens achter de mens, maar hij vertilde zich aan een groot winkelproject.

Het moet een van de zwartste dagen in zijn leven zijn geweest: vrijdag 4 mei 2013. Het faillissement van Bouwbedrijf J.M. Deurwaarder was onvermijdelijk. De maandag erna kwam hij in zijn zwarte Mercedes Benz de Oudewal 27 opgereden, het hoofdkantoor van het bouwbedrijf in Warmenhuizen. Hij maakte een teneergeslagen indruk. “Het is heel zeer”, zei hij. “Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor al die mensen die met hart en ziel voor ons bedrijf hebben gewerkt. Maar het is niet anders.”

De dagelijkse leiding van de bouwgroep lag sinds 2011 in handen van Deurwaarders zoon Lukas. Maar als grootaandeelhouder en commissaris was Jan Marinus Deurwaarder (Beuningen, 1943) tot het eind nauw betrokken bij het wel en wee van de bouwgroep. Het moederbedrijf, een beleggingsmaatschappij, bleef na het faillissement van de bouwgroep overeind, maar wordt stap voor stap geliquideerd.

Jan Deur, zoals hij op het bedrijf genoemd werd, werd geboren op een binnenvaartschip. Zijn eerste geld verdiende hij als schoonmaker van het ruim van schepen. Na wat klussen bij de Hoogovens belandde hij in de aannemerij. In IJmuiden vroegen ze hem midden jaren zestig of hij voor timmerlieden kon zorgen. Die scharrelde hij bij elkaar en dat was het begin van de J.M. Deurwaarder Bouwgroep.

Gezelligheid

Met Piet Manshanden haalde hij de bouwkennis in huis die hij zelf niet bezat. “Hij was een echte people manager. Hij had geen verstand van bouw, wel van mensen”, zegt Gerrit Waardenburg, commercieel directeur bij Slokker, die veel projecten met Deurwaarder deed in de tijd dat Waardenburg bij Heijmans en later Dura Vermeer werkte.

Vrienden en relaties uit de bouw en corporatiewereld nam hij regelmatig mee op zijn plezierjacht “De Vrijheid”. Met zijn twintigen van Amsterdam-Noord naar Volendam met een biertje erbij. “Hij was de gezelligheid zelve”, herinnert Waardenburg zich, die een keer of vier meevoer.

Op zijn werk was Deurwaarder een “no nonsense manager, een Noord-Hollander die wist van aanpakken”, zegt Pim de Boer, regiodirecteur bij BAM Woningbouw, die zo’n twintig jaar met Deurwaarder als onderaannemer van metselaarswerk samenwerkte. “Hij was betrouwbaar en oprecht. Hij stond voor zijn mensen. En hij was geïnteresseerd in de mens achter de mens, wilde weten wat er thuis speelde. Ook bij zijn opdrachtgevers. Dat is zo langzamerhand een uitstervend ras.”

Molensteen

Midden jaren negentig waagde Deurwaarder zich aan het prestigieuze bouwproject Noorder Arcade: 124 woningen en 18.000 vierkante meter winkels en een parkeergarage, vlak naast het oude centrum van Alkmaar. “Dat is een molensteen geworden”, weet Waardenburg. Deurwaarder financierde het project en was hoofdaannemer. Het winkelcomplex en de parkeergarages gingen naar een Duitse investeerder, die echter een huurgarantie van vijftien jaar bedong. Het Deurwaarder-concern stond garant. De concurrentie met de winkels in de binnenstad kwam nooit echt van de grond. Het project zou een verlies van 12 miljoen euro opleveren.

Het bedrijf kon ondanks deze zeperd voor een faillissement worden behoed, maar het verlies zou het bouwconcern nooit te boven komen. Het bouwbedrijf moest een groot deel van het gat dichten. Toen het bouwbedrijf failliet ging stond er nog een vordering op de beleggingspoot van 8,1 miljoen euro uit.

Rond 2008 zou J.M. Deurwaarder Bouwgroep op z’n grootst zijn. Een omzet van 108 miljoen euro en zo’n vierhonderd werknemers. Daarmee was het een van de grootste Noord-Hollandse bouwbedrijven die ook in de Cobouw 50terechtkwam, de lijst met vijftig grootste bouwbedrijven van Nederland.

Na 2008 zakte de omzet snel weg. Deurwaarder moest mensen ontslaan. “Dat was een ramp. Daar werd hij echt emotioneel van”, zegt Waardenburg. Pim de Boer kwam hem een jaar na het faillissement nog tegen. “Zonde dat het allemaal voorbij is”, sprak Deurwaarder vol melancholie. Volgens de BAM-regiodirecteur is het bankroet “misschien wel een nagel aan zijn doodskist geweest. Het zat hem heel zwaar.”

Na het faillissement van het bouwbedrijf kwamen diverse bouwprojecten, een groot deel van het personeel en ook de handelsnaam in handen van HSB Bouw uit Volendam. Op diverse bouwplaatsen wapperen daardoor nog de geel-blauwe vlaggen van J.M. Deurwaarder. “Een leuk eerbetoon aan mijn vader”, zei Lukas Deurwaarder vlak na de overname in 2013.

Reageer op dit artikel