nieuws

Miljarden euro’s buitenland voor allerlei projecten

bouwbreed Premium

Miljarden euro’s buitenland voor allerlei projecten

Buitenlandse ondernemers investeerden vorig jaar 3,2 miljard euro in Nederland. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

In totaal zijn 187 nieuwe projecten gerealiseerd. Het gaat onder meer om hoofdkantoren, productiefaciliteiten en datacentra. Volgens de NFIA leverden de investeringen in totaal 6304 banen op in diverse sectoren waaronder de bouw.

De financiële injectie bestaat uit onder meer de bouw door Google van een nieuw datacentrum in de Groningse Eemshaven. Verder investeert het Canadese bedrijf Northland Power 1,6 miljard euro in windpark Gemini. Dit komt 85 kilometer uit de Groningse kust te liggen. Modegigant American Eagle vestigt in Bergen op Zoom een groot distributiecentrum. Verder komt in Oldenzaal een bakkerij van het Spaanse bedrijf Europastry. Daarnaast vestigde Netflix zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in ons land.

“Nederlandse ambassades over de hele wereld zetten zich in om internationale bedrijven naar Nederland te halen”, zegt minister Lilianne Ploumen (buitenlandse handel). “De komende tijd willen we meer internationale startups overtuigen dat Nederland de juiste plek is om te innoveren. Want daar kunnen we nog veel winst halen.”

Het grootste deel van de investeringen wordt gedaan door ondernemers uit de Verenigde Staten. Zij zijn goed voor 65 projecten, gevolgd door China met 28 projecten. Vanuit Zuid-Korea zijn 15 projecten binnengekomen en vanuit India tien projecten. Vergeleken met 2013 zijn de buitenlandse investeringen bijna verdubbeld. Dat jaar ging het om een financiële injectie van 1,7 miljard euro.

De komende vijf jaar zullen NFIA en haar partners zich richten op het aantrekken van ondernemers uit topsectoren zoals onder meer chemie, high tech en agrifood. Grote investeerders zoals de Verenigde Staten en Japan blijven daarbij in beeld. Ook worden investeerders uit onder meer China en India aangetrokken. “Het is zaak om komende jaren de lat hoog te blijven leggen, zodat ons land aantrekkelijk blijft voor nieuwe bedrijvigheid”, aldus minister Henk Kamp (economische zaken).

Reageer op dit artikel