nieuws

In memoriam: Lievense was zijn tijd ver vooruit

bouwbreed Premium

In memoriam: Lievense was zijn tijd ver vooruit

Ir. L.W. (Luc) Lievense was een klassieke raadgevend ingenieur. Een man ook met een duidelijke eigen mening die hij “krachtig en kernachtig” kon uitspreken. Bekend werd hij door zijn ‘Plan Lievense’. De oprichter en oud-directeur van Raadgevend ingenieursbureau Lievense overleed deze maand op 90-jarige leeftijd.

Lievense begon zijn carrière in de jaren vijftig bij Rijkswaterstaat. Hij herstelde onder meer dijken na de watersnoodramp in 1953. Elf jaar later werd hij zelfstandig raadgevend ingenieur met ‘kennis van natte infrastructuur’.

Lievense dankt zijn naamsbekendheid aan het ‘Plan Lievense’ (1981). Het idee voor energieopslag met behulp van een waterbuffer in het Markermeer werd uitvoerig onderzocht maar uiteindelijk te duur en te onveilig bevonden. “Hij was zijn tijd ver vooruit”, zegt Arie Mol, algemeen directeur van LievenseCSO. “Het thema duurzame energie is in de loop der jaren alleen maar belangrijker geworden.” In 1984 nam Lievense afscheid van zijn ingenieursbureau. Hij bleef wel aandeelhouder. “Hij leefde ver van het bedrijf. Veel medewerkers zullen hem niet meer kennen”, zegt Mol. De ingenieur hield echter tot op hoge leeftijd een vinger aan de pols. “Hij kwam nog wel eens met een ideetje langs. Drie weken geleden zijn er nog een paar mensen van het bureau bij hem langs geweest.”

De fusie van Lievense met CSO, twee jaar geleden, kon op goedkeuring van de oprichter rekenen. Mol: “Hij begreep dat het nodig was, maar vond het wel moeilijk om zijn bedrijf zo te zien veranderen.”

L.W. Lievense overleed op 9 maart 2015. Zijn ideeën leven voort. Afgelopen week was er in verschillende media aandacht voor een proef waarbij slootjes en kanalen in Noord-Holland worden gebruikt als buffer voor groene stroom. Inspiratie: Plan Lievense.

Reageer op dit artikel