nieuws

Houtsnipperkachel houdt water van zwembad Lelystad op temperatuur

bouwbreed Premium

Houtsnipperkachel houdt water van zwembad Lelystad op temperatuur

Een houtsnipperkachel van 500 kilowatt van het Duitse Binder houdt Sportcentrum De Koploper in Lelystad op temperatuur. Advies- en ingenieursbureau Grontmij zorgt er per contract voor dat de ketel de komende vijftien jaar naar behoren in bedrijf blijft.

De biomassaketel brengt voor het verwarmen van het zwemwater in het sportcentrum ruim 80 procent minder CO 2in de lucht dan een gasgestookte installatie zou doen. Voor noodgevallen staat wel een gasketel gereed. De ketel staat in een eigen kelder ruim 6 meter onder het maaiveld. Naast de ketelkelder is een ondergrondse bunker gebouwd voor de houtsnippers.

De voorzieningen staan in een kelder omdat op het maaiveld volgens afdelingshoofd energie Maurice Bakkers van Grontmij “nog geen vierkante meter mocht worden bijgebouwd”. Stoken op deze diepte stelt bijzondere eisen aan onder meer de toevoer van voldoende verbrandingslucht en aan de afvoer van rookgas. Een schroeftransporteur voert de bodemas van 6 meter diepte naar boven af, een handeling die een of twee keer per jaar plaatsvindt.

Snoeihout verstoken

De ketel verstookt versnipperd snoeihout uit de omgeving van Lelystad. Deze brandstof vergt wat meer aandacht dan de zaagselpellets die vaak in zulke ketels worden verbrand. Die aandacht geldt volgens Grontmij’s biomassa-expert Rudi van Hedel voor onder meer de bast van het snoeihout die een paar procent meer as achterlaat dan pellets. “Snoeihout is ook vochtiger dan pellets en moet om die reden eerst worden gedroogd.” Blad moet voordien worden verwijderd omdat dit later problemen kan veroorzaken in de installaties. Voor een consistentere verbranding worden partijen snoeihout gemengd.

Verstoken van biomassa is een probate techniek om zwembadwater op een gelijkmatige temperatuur van zo’n 30 graden Celsius te houden. De ketel draait dan op een constant vermogen en zorgt zo voor een zo efficiënt mogelijke verbranding. Vergeleken met gas vallen de kosten voor de warmte met houtsnippers iets goedkoper uit.

De ketel heeft een technische levensduur van zo’n twintig tot dertig jaar. Grontmij heeft zich voor die periode in de vorm van een ESCO-contract verplicht toe te zien op de prestaties en zegt het eerste advies- en ingenieursbureau te zijn dat een dergelijke constructie is aangegaan met een opdrachtgever.

Reageer op dit artikel