nieuws

‘Gemeenten kiezen in rap tempo voor eigen kansen’

bouwbreed

‘Gemeenten kiezen in rap tempo voor eigen kansen’

Concurreer elkaar niet kapot met bouwplannen, was midden in de crisis het mantra. Nu de markt iets aantrekt, gaan gemeenten toch weer vooral voor eigen succes, signaleert Josan Meijers, gedeputeerde in Gelderland.

De PvdA verloor drie van de negen zetels. Onderhandelingen tussen VVD en CDA over het nieuwe provinciebestuur zijn druk gaande. “Maar we werken gewoon hard door”, zegt PvdA’er Meijers.

Ze heeft genoeg aan haar hoofd. Met verschillende gemeenten touwtrekt ze over de komst van een outletcenter en twee grote bouwmarkten. De gemeenten hebben mooie locaties op het oog. Gelderland kan zich daar echter niet in vinden en dreigt met juridische stappen.

Meijers ziet verschillen tussen de drie verhalen én een gemene deler: “Over dit soort ontwikkelingen zijn 2,5 jaar geleden, op vrijwillige basis, afspraken gemaakt tussen de gemeenten. Die zijn opgenomen in de omgevingsvisie en bekrachtigd in een verordening. Wat de uitgangspunten waren? Wees zeer terughoudend in de periferie met detailhandel, vitale binnensteden staan voorop en er is plaats voor enkele ontwikkelingen. In Arnhem komt een Macro-achtige sportzaak en in Nijmegen is ruimte voor een grootschalige bouwmarkt. Maar nadrukkelijk niet in Ressen.”

Winkelbedrijven

Afspraken zijn ook maar afspraken. Precies zo stellen diverse wethouders zich nu op. Het onbebouwde weiland is plots niet langer heilig. De gedeputeerde snapt wel hoe dat gaat. “Nu zeggen de gemeenten: wij kunnen de afspraken niet nakomen. De markt, zeg maar de winkelbedrijven die willen investeren, maakt namelijk andere keuzes.”

Meijers zwicht niet voor geldschieters. Zij moet onderhandelen met meerdere gemeenten. “Die verwachten van mij dat ik handhavend optreed. Zo is dat mij ook gevraagd.”

Toch voelt het niet helemaal lekker. Meijers wil geen scheidsrechter zijn die niet in de geest van de wedstrijd kan fluiten. “Ga nou eens als volwassen gemeenten opnieuw om tafel met elkaar”, roept ze op. “De oplossingen liggen voor het oprapen. Er is best ruimte voor een Hornbach en een Bauhaus, alleen niet op de plekken die Arnhem en Nijmegen nu in gedachten hebben.”

Het haalt nog weinig uit. Haar signaal wordt nog maar mondjesmaat opgepikt. Sterker, onder meer Bert Velthuis, wethouder in Nijmegen, vindt dat de provincie overdreven acteert. En wel dusdanig dat het schadelijk is voor de economie.

Op de plek waar Velthuis droomt van een Hornbach (Ressen) komen 12.000 woningen. Dat vraagt zijns inziens om een bouwmarkt. Bovendien: al 25 jaar wordt over deze Vinex-locatie gesproken. Het doet Meijers weinig: “In 25 jaar tijd is er veel veranderd in de wereld. Ik zou de economie lam leggen? Ik wil juist voorkomen dat de boel helemaal op slot komt te staan bij de Raad van State. “Als wij het niet doen, doet een ander dat zeker.”

Nog even over de gemeente Zevenaar. Die zet haar zinnen op een factory outlet van 32.000 vierkante meter groot. Gelderland gruwelt van het idee. “Voor de gemeente is het misschien interessant. Die verkoopt weer wat grond. Maar als je de cirkel iets groter maakt en je bekijkt het plan regionaal, dan werkt het leegstand in de hand. Dat willen we toch niet meer? Dat staat zo hoog op de agenda.”

Een kleine aarzeling klinkt. Een vraag volgt: zijn gemeenten de lessen van de crisis alweer vergeten? “Dat is een interessante aanvliegroute. Ik zie inderdaad dat gemeenten in rap tempo weer eerder kiezen voor eigen kansen dan voor de regio. Op alle terreinen waar gemeenten met vastgoed bezig zijn, zie je dat. Ook als het gaat om de woningbouw. Ik snap de wethouder ook wel. Die wordt afgerekend op zijn resultaat.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels