nieuws

Geen consensus wet Blok

bouwbreed

Architectenbond BNA en consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn zwaar teleurgesteld over het uitgeklede wetsvoorstel van minister Blok.

Het blijft onrustig in lobbyland. Weinig partijen zijn te spreken over het wetsvoorstel kwaliteitsborging bouw zoals dat nu op tafel ligt. Blok verraste vorige week vriend en vijand toen hij via zijn ambtenaren aankondigde dat de nieuwe regels alleen voor seriematige bouw gaan gelden.

De Aannemersfederatie (AFNL) liet gelijk van zich horen en vreest dat kleinere aannemers op achterstand worden gezet. De AFNL is verder bang dat de bouwleges voor kleinere werken hierdoor flink zullen stijgen. Ook bij VEH en de BNA blijkt nu dat het enthousiasme voor Bloks voorstel ver te zoeken is.

“Als je alleen begint met seriematige bouw, schiet dat niet op. Dat zijn veranderingen in de marge, geen stappen waarmee je echt een andere richting inslaat. Wij willen meer en denken dat er ook meer nodig is”, reageert Fred Schoorl, directeur van de BNA. Hij zegt dat de BNA vanaf het begin actief betrokken is geweest bij de nieuwe wet. “We hoopten op een grote verandering in de bouw maar het tempo is er helemaal uit. Die hoop lijkt dus ijdel te zijn geweest.”

Ook VEH is niet te spreken over de huidige voorstellen. “Of dit de beloofde kwaliteit gaat brengen, is onduidelijk. En wat gaat het qua kosten betekenen? Het systeem is veel te ingewikkeld. Ik kan het in elk geval niet uitleggen aan mijn moeder”, reageert Steven Wayenberg, juridisch adviseur van de belangenbehartiger van woningbezitters.

Het concept wetsvoorstel zag er een paar maanden geleden een stuk beter uit, oordeelt de consumentenorganisatie. “Het was eerst de bedoeling dat de consument de laatste 5 procent van de koopsom 15 maanden kon inhouden. Dat is nu weer teruggedraaid naar 3 maanden. Dat baart ons ernstig zorgen. Vooral omdat de verplichte verzekerde garantie ook is komen te vervallen.”

Veel problemen bij nieuwbouwwoningen worden later ontdekt, ervaart Wayenberg. Hij heeft het over ventilatieproblemen of daken die klapperen bij een hevige storm. “Drie maanden is te kort om alle mogelijke gebreken te kunnen ontdekken. Je moet eerst alle seizoenen hebben meegemaakt.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels