nieuws

Fugro ergert zich aan agressie van Boskalis

bouwbreed Premium

Fugro ergert zich aan agressie van Boskalis

Fugro is teleurgesteld over de aanhoudende agressie van Boskalis. Onaangekondigd heeft de baggeraar zijn aandelen in de bodemonderzoeker uitgebreid tot 25,1 procent.

Boskalis maakt nog steeds geen aanstalten om een overnamebod uit te brengen. De onderneming van Peter Berdowski geeft te kennen dat de activiteiten van Fugro uitstekend aansluiten bij zijn baggerwerken. Boskalis ziet veel overeenkomsten in de bedrijfsmiddelen, kennis en kapitaalsintensiviteit. Ook worden genoemd de wereldwijde spreiding, het klantenbestand en het gegeven dat beide concerns internationaal actief zijn in nichemarkten.

Fugro van zijn kant hamert op het belang van zijn onafhankelijkheid. Koppeling aan een grote maritieme aannemer als Boskalis zou de dood in de pot betekenen. De bodemonderzoeker is de leidende specialist op het gebied van geotechniek, onderzoeksgegevens en dienstverleningen. Driekwart van de 2,6 miljard euro omzet komt vanuit de olie- en gasindustrie.

De bodemonderzoeker heeft als nichespeler een sterk versnipperd klantenbestand. De grootste opdrachtgever bepaalt hooguit 3 procent van de omzet. Projecten van enkele tientallen miljoenen behoren tot de topklussen. Wat de omvang van de werken betreft, gaat Boskalis projecten aan die vele malen groter zijn. De onderzoeksprojecten van Fugro – waar zijn grondstoffen goed bereikbaar en welke plek is het beste voor kabels en leidingen – zijn dikwijls in hoge mate concurrentiegevoelig.

De verhoudingen tussen baggeraar Peter Berdowski – volgens het Financieele Dagblad bouwer en bulldozer – en topman Paul van Riel van Fugro zijn tot onder het vriespunt gedaald. De bodemonderzoeker is teruggekeerd naar zijn basis van geotechniek en onderzoek. De divisie Subsea, goed voor een omzet van ruim een half miljard euro, staat te koop. Boskalis maakt echter geen aanstalten om over de controleur van leidingen voor olie, gas en windpark te onderhandelen. Voor het onderdeel hebben volgens Rob Luijnenburg onverminderd diverse partijen belangstelling. Van investeerders tot waterbouwers en ingenieursbureaus.

Reageer op dit artikel