nieuws

FSC voldoet aan criteria duurzaam inkopen

bouwbreed

FSC-gecertificeerd hout voldoet weer aan de Nederlandse inkoopcriteria. Tot die conclusie komt de Nederlandse toetsautoriteit TPAC.

FSC kreeg in 2008 ook al het Nederlandse stempel duurzaam, maar de spelregels schrijven voor dat een keurmerk om de vijf jaar opnieuw moet worden beoordeeld. De herbeoordeling liet echter langer op zich wachten dan gepland, omdat FSC aan een nieuwe internationale standaard werkte. Onder meer de VVD begreep daar helemaal niets van. De politieke partij bekruipt het gevoel dat er een stuk kritischer wordt gekeken naar het houtkeurmerk PEFC.

TPAC maakt nu aan alle schijnzekerheid een eind. De nieuwe FSC-standaard bevat volgens betrokkenen een aantal verbeteringen die voortvloeien uit een eerdere beoordeling. Een van de belangrijkste aandachtspunten was de kwaliteit van het bosbeheer in landen waar FSC niet geldt als nationale norm en waar lokale certificatie-instellingen deels verantwoordelijk zijn voor de eisen. In die landen werden de FSC-eisen soms geschonden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels