nieuws

Fotoreportage: Bouwen bij een dijklichaam

bouwbreed

Fotoreportage: Bouwen bij een dijklichaam

Fotograaf Leo van Vliet versloeg het hele bouwproces van de Cuijkse Cantheelen. Nu de vier torens bijna worden opgeleverd, selecteerde hij vier foto’s die de bouw in zijn ogen het beste weergeven.

Vier torens van elk negen verdiepingen, heeft Bouwbedrijf van de Ven opgericht aan de Cuijkse Maas. Een bijna buitensporig project voor zo’n kleine plaats. Op een locatie waar slechts een paar maanden in de grond kon worden gewerkt.

Projectleider Otto Janssen van ‘De Cuijkse Cantheelen’: “Het project staat zo dicht aan de Maas dat we tussen oktober en april niet in de grond konden werken. We kregen de opdracht in juni en moesten voor oktober weer uit de grond zijn. Het was heel spannend of we de planning voor dat deel van het werk zouden halen.” De rest van de bouw is ook sterk gelet op efficiëntie. “De bouwplaats is zo ingericht dat de prefab constructie snel kon worden gestapeld op de in het werk gerealiseerde grondverdringende funderingspalen en gestorte fundering. We werkten per verdieping, over de vier torens tegelijk. Met twee torenkranen en een zware rupskraan konden we de vier torens in acht werkdagen per verdieping optrekken.”

Dit was mede mogelijk door vroege afstemming met de leveranciers van het prefab beton en de E- en W-installaties. “Het volledig casco is met eigen medewerkers van Bouwbedrijf van de Ven omhoog getrokken. Verder werkten we op de bouwplaats met maximaal 150 medewerkers.”

 

Het storten van beton is ‘teamsport’ en mede daarom inspirerend om te fotograferen. In totaal is er 7262 kuub beton gestort (= 900 vrachtwagens). Aanvullend zijn 285 vrachtwagens met prefab beton in het project verwerkt. Foto: Leo van Vliet.

 

Plaatsen van de kanaalplaatvloeren is niet zonder risico’s en wordt gecoördineerd tussen kraanmachinist en bouwmedewerkers. Het project bevat 4280 vierkante meter kanaalplaatvloeren met een totaalgewicht van 1.928.191 kilo. Foto: Leo van Vliet.

 

Plaatsing van één van de enorme luchtbehandelingkasten met kanalen op het dak van een van de vier woontorens. Het hele project bevat ruim 9100 meter luchtkanaal en 194 kilometer elektrabuis. Foto: Leo van Vliet.

Over de fotograaf

Leo van Vliet (Focusview Fotografie) is gespecialiseerd in het fotograferen van (bouw)projecten, het maken van fotoreportages en het leveren van fotografiediensten. Het operationele werkveld is de regio Noord-Brabant, Gelderland en Noord Limburg.

Reageer op dit artikel