nieuws

Ed Nijpels cynisch over fonds voor energiebesparing

bouwbreed

Ed Nijpels cynisch over fonds voor energiebesparing

Koppel het energiebesparingsfonds aan het streven naar nul-op-de-meterkoopwoningen. Dat betoogt Ed Nijpels, bewaker van het Energieakkoord, in een interview met Cobouw.

Het energiebesparingsfonds is nog geen succes. Van de beschikbare 300 miljoen euro is er nog geen tiende van het totaalbedrag aan de vijftien maatregelen, waaronder isolatieleningen, uitgekeerd. Nijpels dacht even dat het om slechts 6 miljoen euro ging. Als hij hoort dat het er 14 miljoen zijn, zegt hij: “Nou, gefeliciteerd ermee. Fijn. Daar zijn we dan veertien maanden mee bezig. Ik heb wel eens gezegd: maak Blok blut. Nee, dat wil nog niet echt lukken.”

Bouwers zouden er harder aan moeten trekken, moppert Nijpels. Net zoals installateurs. “Nee, ik zeg niet dat Maxime Verhagen iets verkeerd doet, maar Bouwend Nederland en Uneto-VNI hebben wel hun handtekening onder het Energieakkoord gezet. Ze hebben dus een bepaalde verantwoordelijkheid.”

Gehakt

De kritiek op het Energieakkoord zelf neemt intussen toe. Hennes de Ridder, emeritus hoogleraar integraal ontwerpen aan de TU Delft, maakte het in de Volkskrant deze week met de grond gelijk. Gehakt maakte hij ook van de Stroomversnelling (zie kader) en het ‘Nul-op-de-meter-syndroom’.

Nijpels ligt er niet wakker van. “De Ridder zegt vaak zinnige dingen, maar zeker op dit laatste punt ben ik het niet met hem eens. Ik vind de Stroomversnelling een van de mooiste maatregelen uit het Energieakkoord (160 maatregelen in totaal, red.). Als ik de macht had zou ik er massaal op inzetten. Je zou het kunnen koppelen aan het energiebesparingsfonds.”

Materiaalverspilling, lelijk, te duur. Niet alle bouwers zijn even enthousiast over het concept van Jan Willem van de Groep (Stroomversnelling). Energielabel B is toch ook prima, denken zij: “Natuurlijk kun je ook voor B gaan”, reageert Nijpels, “maar als je het ook energieneutraal kunt maken, is dat toch fantastisch. Ik zou mijn vingers erbij aflikken. Het is een geweldige impuls voor de werkgelegenheid. Het moet alleen worden opgeschaald.”

Nijpels benadrukt in het gesprek dat er niet getornd kan worden aan de afspraken. “Iedereen die dacht dat er na het sluiten van het Energieakkoord geen kritiek meer zou zijn, is naïef geweest. Neem wind op land. Niemand staat te juichen als er een windmolen in zijn tuin komt te staan. Die kritiek zal blijven. Dat wisten we van tevoren.”

Lees meer in het interview met Ed Nijpels

Zeven plagen

Uit ‘De zeven plagen van het klimaat’ van Hennes de Ridder afgelopen donderdag in de Volkskrant: “Er wordt veel te weinig beseft dat er niet opeens een utopisch toekomstige situatie kan worden gecreëerd met de huidige technologie. Een voorbeeld hiervan is het huidige ‘nul op de meter’-syndroom als basis voor een renovatieakkoord voor oudere woningen. Dat kost heel veel materiaal, energie en C02-uitstoot, gaat ten koste van de leefbaarheid en is veel te duur. Geen huurder wil dit, maar de bouwsector creëert zijn eigen (niet-duurzame) omzet. In plaats daarvan moet de overheid een marktmechanisme creëren waarbij technologie en oplossingen gelijk opgaan. Dat is effectiever en efficiënter.”

Reageer op dit artikel