nieuws

Corporatie eist miljoenen van Heijmans

bouwbreed Premium

Corporatie eist miljoenen van Heijmans

Woningcorporatie QuaWonen eist bij de rechter 2,3 miljoen euro van bouwconcern Heijmans. De corporatie uit Bergambacht verwijt Heijmans contractbreuk.

QuaWonen wil dat Heijmans zich aan de verplichting houdt om tientallen koop- en huurwoningen te gaan bouwen in Lekkerkerk. Het gaat om een deelproject IJsbaanlocatie van het project Parkwijk. IJsselbouw, een dochterbedrijf van Heijmans, zou volgens de corporatie niet bereid dan wel niet in staat zijn om de plannen tot ontwikkeling te brengen. Heijmans bevestigt dat er een rechtszaak loopt, maar wil zolang de zaak onder de rechter is geen uitleg geven.

QuaWonen heeft al in 2012 een claim neergelegd bij Heijmans van 568.000 euro voor de geleden directe schade door het afblazen van het project plus een claim voor ruim 1,7 miljoen euro voor schade ten gevolge van de met IJsselbouw overeengekomen koopprijs verminderd met de waarde op het moment van ontbinding.

Omdat de twee partijen het niet eens konden worden, is de Zuid-Hollandse corporatie naar de rechtbank gestapt. Afgelopen dinsdag troffen de partijen elkaar voor de rechtbank in Rotterdam. Volgens directeur Rob van den Broeke van Qua Wonen gaat het geschil over de interpretatie van het contract. “Je denkt dat je goede afspraken gemaakt hebt, blijkt de andere partij het toch anders te zien. Het is haarkloverij. Wij zeggen: waarom lever je niet? Heijmans zegt: je begrijpt toch dat de marktomstandigheden veranderd zijn.”

Afname

Op de plek waar gebouwd zou gaan worden, is na het geschil niets meer gebeurd. De gemeente Krimpenerwaard, waar Lekkerkerk toe behoort, eist volgens Van den Broeke geen afname van de grond. Volgens de QuaWonen-directeur gaat het om een principezaak. “Maar het gaat ook om een bedrag dat de moeite waard is.”

IJsselbouw is een bedrijf uit Capelle aan den IJssel, dat in 1997 werd gekocht door Heijmans. Door de aankoop kreeg Heijmans voet aan de grond in de Randstad-Zuid. Sinds enkele jaren voert het bedrijf de Heijmans-vlag.

Heijmans kwam onlangs ook in het nieuws door een conflict om de Energiefabriek in Tilburg-Noord. Dat ging ook over de interpretatie van een contract. Heijmans verloor de rechtszaak en moest 12 miljoen euro afboeken.

Over zes weken doet de rechtbank uitspraak.

Reageer op dit artikel