nieuws

Breuk Bouwend Nederland en AFNL wacht nog op lijmpoging

bouwbreed

Breuk Bouwend Nederland en AFNL wacht nog op lijmpoging

Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie (AFNL) koersen geenszins af op een cao-verzoening. Sterker nog, tot ook maar iets van een poging om de breuk te lijmen is het nog niet gekomen.

AFNL-onderhandelaar Gijs Buijs laat weten dat hij momenteel geen aanleiding ziet om de ruzie met Bouwend Nederland over cao-onderhandelingen bij te leggen. “Het stof van ons besluit om uit de werkgeversdelegatie te stappen, dwarrelt nu langzaam neer”, zegt hij. “Dat is prima. Er is sprake van een sur place. Wij wachten rustig af.”

Waarop precies, wil Buijs niet aangeven. Vindt hij dat het op de weg van Bouwend Nederland ligt om de eerste stap te zetten? “Nou ja, de vraag is hoe belangrijk zij het vinden dat wij ook aan tafel zitten. Volgens mij willen we allemaal graag een zo breed mogelijke bouw-cao optuigen. Het lijkt me dat je daar ook de gespecialiseerde aannemers voor nodig hebt.”

Voor Buijs staat wel vast dat er ‘iets’ moet gaan gebeuren. “Want wij gaan natuurlijk niet lijdzaam toekijken”, waarschuwt hij. “Het is uitgesloten dat wij straks alleen maar bij het kruisje mogen tekenen.” Over eventuele vervolgstappen laat hij zich echter niet uit. “In theorie zijn er talloze mogelijkheden”, aldus Buijs, die daarmee het optuigen van een eigen cao voor gespecialiseerde aannemers, niet uitsluit.

Cao-onderhandelaar George Raessens van Bouwend Nederland benadrukt nog maar eens dat de AFNL er zelf voor gekozen heeft om uit de werkgeversdelegatie te stappen. “Ze zijn nog steeds van harte welkom. Graag zelfs, want een bouw-cao met breed draagvlak is inderdaad hetgeen we nastreven”, zegt Raessens.

Dat de AFNL ook wil deelnemen aan de informele cao-overleggen, vindt hij echter nog steeds onbegrijpelijk. “Er zitten meer werkgeversorganisaties aan tafel. Voor je het weet voer je met die hele club ook het informele overleg. Dat werkt niet.”

Gijs Lokhorst, onderhandelaar van CNV Vakmensen, hoopt dat bouwwerkgevers de strijdbijl snel begraven. Een rol voor de vakbonden ziet hij daarbij echter niet. “Hoe de werkgevers hun onderhandelingsdelegatie samenstellen, daar bemoei ik me niet mee.”

Reageer op dit artikel