nieuws

Bouwwet in blessuretijd aangepast

bouwbreed Premium

Bouwwet in blessuretijd aangepast

De wet die de bouwsector overhoop haalt, laat langer op zich wachten. De PvdA en de SP hebben de nodige zorgen en ook de kritiek van onder meer de Aannemersfederatie vraagt om extra aandacht.

Ruim een maand geleden zag het er zo zonnig uit uit voor de Wet kwaliteitsborging bouw. De kwartiermakers van minister Blok kondigden in een interview met Cobouw aan dat het veel bediscussieerde wetsvoorstel mogelijk al op 27 februari naar de Raad van State zou gaan. Er kwamen kinken in de kabel. Onder meer de Aannemersfederatie werd compleet en onaangenaam verrast door een onverwachte zet van de minister. Die stelde zich plots op het standpunt dat de regels in het begin alleen gelden voor nieuwbouwwoningen en grootschalige verbouw. Blok zou een deal gesloten hebben met het CDA en op de achtergrond Bouwend Nederland, was het gerucht. Elco Brinkman en Maxime Verhagen zeggen tot op de dag van vandaag echter niets af te weten van een deal.

Duidelijk is wel dat de behandeling van het beladen wetsvoorstel die de bouw- en woningtoezichthouder op termijn deels overbodig maakt, langer duurt dan half februari werd aangenomen. Onder druk van AFNL en andere partijen die vrezen dat de wet het midden- en kleinbedrijf op achterstand zet, wordt er nu toch nagedacht over een vrijwillige optie voor kleinere vergunningplichtige bouwwerken. Dat betekent dat ook kleinere aannemers met hun eigen systeem voor kwaliteitsborging kunnen aankloppen bij de nog op te richten toelatingsorganisatie. Die optie kan bouwleges schelen en kwaliteitsbouwers helpen zich te onderscheiden van cowboys op de markt.

Ook de SP en de PvdA zijn nog niet helemaal blij met de plannen zoals ambtenaren van Blok een paar weken geleden ontvouwden aan een selectief gezelschap. Zij stellen kanttekeningen bij de informatieplicht die Blok in de wet wil opnemen als het gaat over de risico’s na oplevering en verzekermogelijkheden. De SP en de PvdA opteerden eigenlijk voor een verplichte verzekerde garantie, maar die sneuvelde al eerder in de onderhandelingen met bouwers en verzekeraars.

Boze tongen wijten de vertraging mede aan het “gedoe met de ministers”. De Haagse bron doelt op de bonnetjesaffaire, die oud-minister Opstelten deed besluiten om af te treden. Blok kreeg er toen tijdelijk een ministerspost bij. Vragen over de bouwwet zouden daardoor langer zijn blijven liggen. “Onzin”, zegt kwartiermaker Harry Nieman. “Blok was maar 14 dagen minister van Justitie. Op de werkbezoeken in Almere en Alkmaar over kwaliteitsborging was hij ook gewoon van de partij.”

Actuele planning

Het duurt dus nog even voor minister Blok zijn wetsvoorstel Kwaliteitsborging bouw ter advies aanbiedt aan de Raad van State. Kwartiermaker Harry Nieman denkt dat het afronden van het voorstel hooguit een kwestie is van tien dagen. Anderen bronnen vermoeden dat de ministerraad zich pas eind april over het wetsvoorstel zal buigen. Ook over de invoerdatum verschillen de meningen. Blok heeft nog de ambitie om de wet in de loop van 2016 in te voeren (nieuwbouw een grootschalige verbouw), maar dat kan zomaar ook 1 januari 2017 worden, voorspellen betrokkenen. Mogelijk volgt dan een jaar later de plicht voor kleinere, vergunningbouwplichtige bouwwerken.

Reageer op dit artikel