nieuws

Architect gaat strijd aan met overheid

bouwbreed Premium

Architect gaat strijd aan met overheid

Wegens schending van het auteursrecht moet de verbouwing van het voormalige ministerie van Economische Zaken (EZ) in Den Haag onmiddellijk worden gestaakt, eist architect Hans Ruijssenaars.

De gang van zaken rond het EZ-gebouw vormt voor hem aanleiding een kort geding aan te spannen, dat donderdag dient in Den Haag. Ruijssenaars stelt dat de overheid bij grote verbouwingsopdrachten, zoals die voor het ministerie van EZ, zijn eigen wet aan de laars lapt. Naast een aantal conflicten die de aandacht trokken, zijn er veel meer waarbij architecten stil hun verlies zouden nemen. “Ze zeggen er niets over uit angst voor het mislopen van toekomstige opdrachten.”

Ruijssenaars ontwierp de uitbreiding en modernisering van het EZ-gebouw van begin jaren negentig van de vorige eeuw. Het uit 1917 stammende gebouw is vervolgens, inclusief de uitbreiding van 15.000 naar 21.000 vierkante meter, aangewezen als rijksmonument. Nu wordt zijn werk vernietigd, meent hij.

Volgens de auteurswet moet bij ingrijpende verbouwingen de architect van het originele ontwerp opnieuw in de arm worden genomen. Vooral door de dbfmo-trend zou deze praktijk in toenemende mate onder druk staan. Bij dbfmo is de opdrachtnemer tevens verantwoordelijk voor het ontwerp. Om een gelijk speelveld te behouden, kan de originele architect echter niet met één van de inschrijvende consortia meedoen en met de andere niet, schetst Ruijssenaars zijn dilemma. Reden te pleiten voor een alternatief, te weten bmfmo-contracten, die ruimte overlaten voor een aparte plaats voor de architect.

Het Rijk stelt in een verweer van mening te zijn dat er in de loop van het proces veelvuldig contact is geweest met de architect over de voorgenomen procedure en (mogelijke) maatregelen om inbreuk op diens persoonlijkheid zoveel mogelijk te beperken. Zodoende zou zorgvuldig zijn gehandeld.

Reageer op dit artikel