nieuws

Ankerlijm biedt alternatief voor boren en schieten

bouwbreed Premium

Xella introduceert de Ytong-ankerlijm om veer- en kozijnankers tegen het plafond te lijmen.

De leverancier zegt met de ankerlijm een bijdrage te leveren aan het bestrijden van kwartsstof op de locatie. Om bijvoorbeeld de separatiepanelen van Ytong te kunnen bevestigen moest vroeger een boor of een schietpistool worden gebruikt om veer- en kozijnankers aan het plafond te bevestigen. Daar komt stof bij vrij wat de monteur inademt.

Deze manier van werken is wat Xella betreft ook omslachtiger dan lijmen. De ankerlijm van Ytong spaart in de woorden van de fabrikant tijd omdat er geen grondering voor nodig is. De aanvangskleefkracht bedraagt 80 tot 100 kilo per vierkante meter. Na twintig minuten is de kracht opgebouwd tot 500 kilo per vierkante meter. Na drie uur is de lijm volledig doorgehard. Een gele kleur volgens RAL 1023 maakt volgens de leverancier de lijm goed herkenbaar. Dat maakt het eenvoudig om aan te tonen of de ankers met de juiste lijm zijn verwerkt.

Reageer op dit artikel