nieuws

Actiedreiging in de installatiebranche

bouwbreed Premium

Actiedreiging in de installatiebranche

Installatiebedrijven moeten rekening houden met acties. Bonden zien geen andere uitweg nu het cao-overleg met werkgevers definitief is vastgelopen.

FNV Bouw en CNV Vakmensen braken in de nacht van donderdag op vrijdag de cao-onderhandelingen in de kleinmetaal af omdat zij zich niet konden vinden in het eindbod van werkgevers. Dat voorzag onder meer in een loonsverhoging van 2,8 procent in 22 maanden. Bonden hadden ingezet op 3 procent in twaalf maanden.

“De kloof tussen onze looneis en het bod van werkgevers is veel te groot”, zegt onderhandelaar Jacqie van Stigt. “Ook zijn werkgevers niet bereid tot een serieuze verhoging van de lage jeugdlonen.”

Onenigheid is er verder over seniorendagen. De vakbonden vinden dat werkgevers het aantal te drastisch wil beperken en missen een voorstel over duurzame inzetbaarheid. Ronduit boos zijn ze over het feit dat de werkgevers weigeren de WW te reparen. ‘We kunnen geen greintje maatschappelijke verantwoordelijkheid bespeuren bij deze werkgevers”, reageert CNV-bestuurder Peter de Jong. “Geen fatsoenlijke loonontwikkeling, geen individueel scholingsbudget voor werknemers en als klap op de vuurpijl probeert men afspraken uit het sociaal akkoord en participatiewet te ontduiken.”

Kansen

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) vindt dat “bonden kansen laten liggen om tot een in deze tijd verantwoorde cao te komen”, laat ze in een reactie weten. De FWT betreurt dat er voor bedrijven nu een “onzekere tijd” aanbreekt.

Vakbonden konden vrijdag niet aangeven welke acties de kleinmetaal precies wacht en hoe het actietraject eruit komt te zien. Van Stigt: “We gaan ons daarover beraden met onze achterban.”

In de sector metaal en techniek (installatie, isolatie, metaalbewerking, carrosserie en goud- en zilvernijverheid) werken zo’n 300.000 mensen.

De cao-discussie in het kleinmetaal vertoont grote overeenkomsten met die in de bouw. Ook daar verwijten bonden werkgevers dat ze alleen maar uit zijn op verlaging van de loonkosten. Werkgevers vinden op hun beurt dat de vakbonden zich te veel vasthouden aan verworvenheden uit het verleden.

Reageer op dit artikel