nieuws

Aardbevingscatalogus krijgt geleidelijk vorm

bouwbreed Premium

Aardbevingscatalogus krijgt geleidelijk vorm

Spouwdonuts, gevelspinnen en constructieve dakgoten. De prijsvraag van de NAM voor het slim versterken van de woningen in de Groningse gasbevingsgebieden levert verrassende oplossingen op.

Twaalf bedrijven en consortia schaven momenteel hun plannen bij, voordat ze over twee weken aan de slag gaan in een van de testhuizen die de NAM inmiddels heeft aangekocht in de aardbevingsgebieden. Rekentechnisch hebben de meeste vondsten de toets al doorstaan. Veel partijen hebben ook zelf al praktijkproeven uitgevoerd op proefmuren of in sloopwoningen.

Voordat de bedrijven die de tweede ronde van de marktconsultatie doorkwamen in de testhuizen aan de gang gaan,willen de NAM en ingenieursbureau Arup nog weten hoe de uitvoering in zijn werk gaat en hoeveel hinder dat voor bewoners gaat opleveren. “Niet dat dat in de testhuizen een rol speelt, maar het is volgens Sander Rootselaar van de NAM wel bepalend voor het succes van toepassing in de praktijk.”

Constructieve dakgoot

Een opvallende oplossing komt van PdB Design. Het bureau bedacht de constructieve dakgoot. Geen waterafvoer die aan het dak bungelt, maar die een solide stalen ring vormt rondom de gevel en zo voorkomt dat de verdiepingsvloer afschuift bij een aardbeving. De oplossing zal niet bij elke woning werken, dat weet technisch directeur Rik Lourens van PdB ook wel. “Maar we verwachten dat het zeker bij een paar duizend van de ongeveer 90.000 woningen die versterkt moeten worden, uitkomst kan bieden.”

Klassieke getimmerde dakgoten zijn gauw 40 centimeter breed. Dat biedt voldoende ruimte om een stalen profiel in onder te brengen. Omdat de vloer rondom moet worden opgesloten, moet er ook tegen gevels zonder goot een staalprofiel komen. Dat levert dus een zichtbare aanpassing op. Lourens verwacht dat PdB met zijn partners uiteindelijk tot een aantal standaardgoten zal komen. Op de hoekpunten worden de dakgoten verankerd in het metselwerk. Om te zorgen dat de ‘goot’ bij een beving meteen wordt aangesproken, wordt hij verbonden met het metselwerk via een drukvaste mortel. De vondst wordt binnenkort uitgeprobeerd op een testwoning in Loppersum.

Maakt wat los

Vergroten van de stijfheid van de vloer is bewust niet meegenomen. Bouwkundig is het volgens Lourens in het geval van houten vloeren niet ingewikkeld. Dikke platen multiplex met verspringende voegen op de vloer timmeren is vaak al voldoende. “Maar dan moet je dus wel de hele verdieping ontruimen. Daar zit een huiseigenaar niet altijd op te wachten. Ik woon zelf in een woning met aardbevingsschade, maar ik heb geen zin om de eikenhouten vloer die ik vier jaar geleden bij een verbouwing heb laten leggen, op te offeren.”

Het voorstel van de constructieve dakgoot is slechts een van de voorstellen die ook Van Rootselaar van de NAM aangenaam verrasten. “De marktconsultatie maakt duidelijk wat los onder aannemers, toeleveranciers en adviseurs. Niet alleen in de noordelijke provincies, maar in het hele land. Het houdt ook niet op na deze prijsvraag. De catalogus met betrouwbare versterkingsmaatregelen die we gaan samenstellen, wordt een levend document, dat voortdurend wordt aangevuld. Ik denk dat we, als we over vijf jaar terugkijken, versteld staan van de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan en dat we vaststellen dat we in 2015 nog maar aan het begin stonden van een groot innovatietraject.”

Lees meer in het artikel: Kijkoperaties, gevelspinnen en plintankers

Reageer op dit artikel