nieuws

Aantal faillissementen in bouw daalt 27,7 procent

bouwbreed

Aantal faillissementen in bouw daalt 27,7 procent

Het aantal faillissementen in de bouw is in de eerste twee maanden van het jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2014, met 27,7 procent afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek telt sinds de jaarwisseling 135 gedwongen bedrijfsbeëindigingen.

Het CBS signaleert dat ondanks de sterke afname van de afvallers, de bouw nog steeds relatief zwaar getroffen wordt door faillissementen. Ook de verhuurders en handelaren van vastgoed zitten in de hoek waar de klappen vallen, evenals de transporteurs.

In februari werden 62 faillissementen uitgesproken over vennootschappen werkzaam in de bouw. Zwaarst getroffen zijn de afwerkingsbedrijven (20), algemene b&u-bouwers (14) en bouwinstallateurs (11). Ook in januari, toen 44 vennootschappen onderuitgingen, lag het accent op afwerking, algemene bouw en installatie. De schade bij de eenmansbedrijven bleef beperkt tot respectievelijk achttien en elf faillissementen in januari en februari.

In de crisisjaren liep het aantal faillissementen in de bouw op tot gemiddeld 135 per maand. Hoogtepunt was 2013 toen 1622 ondernemingen onderuitgingen. In dat jaar werden maar liefst 538 algemene bouwers, 365 afwerkingsbedrijven en 365 installateurs getroffen. In de sector projectontwikkeling steeg het aantal faillissementen tot 107. In 2014 luwde de storm aan faillissementen tot 988 noodstops.

Ingenieursbureaus

In de eerste twee maanden van het jaar daalde het aantal faillissementen bij de architecten- en ingenieursbureaus ten opzichte van de beginmaanden in 2014 met een derde tot vijftien, waaronder slechts één eenmansbedrijf. Vorig jaar slonk het aantal faillissementen bij de architecten- en ingenieursbureaus tot 140. In 2013 waren nog 223 bureaus onderuitgegaan.Sinds crisisjaar 2009 zijn in de bouw 7515 faillissementen uitgesproken. Van dat aantal betrof een ruim een vijfde eenmansbedrijven. In de sector van architecten- en ingenieursbureaus liep het aantal struikelpartijen op tot 1064 gedwongen bedrijfsbeëindigingen. De verhuurders en handelaren in onroerend goed zijn sedert begin 2009 het aantal van 1224 bedrijven kwijtgeraakt.

Het totaal aantal faillissementen in Nederland bedroeg in de eerste twee maanden van het jaar 1072. Het aantal betekent een daling van 309 (-22,4 procent) ten opzichte van begin 2014.

Reageer op dit artikel